zondag 23 november 2014

Mat op Malta - part 3

Nog twee ronden stonden er op het programma. Hierin werd duidelijk dat ik allerminst in grootste vorm stak. Beide keren moest ik tegen mensen van zeker 70 jaar, beide keren stond ik iets beter, maar kwam niet verder dan remise. Tegen Bielby miste ik al in de opening een goede zet. Daarna werd alles afgeruild en was mijn voordeel niet groot genoeg. Datzelfde gebeurde in de 9e ronde tegen een Britse vrouw.

Waaraan ligt mijn matige spel? Voor een deel is het te verklaren uit toeristische activiteiten. Als je de hele dag druk bezig bent in de zon, is er 's avonds minder energie over. Maar ook in de ochtendpartijen was ik niet op dreef. Tegen de Hongaar gaf ik bijvoorbeeld simpel een pion weg. Misschien is mijn lamme schouder, soms een beetje pijnlijk, maar altijd hinderlijk aanwezig, een verklaring. Schrijven en zetten gaat niet optimaal. Dinsdag moet ik naar het ziekenhuis om te kijken hoe het met de beknelde zenuw zit. Maar soms is vorm helemaal niet te verklaren. Voordeel is wel dat mijn rating weer is gezakt en ik bij een volgend toernooi kan meedoen om de ratingprijs tot 2000.

De prijsuitreiking verliep snel en soepel. Er waren vier ratinggroepen. Hiervoor had men simpelweg het hele deelnemersaantal in vijf groepen verdeeld die even groot waren. Verder waren er prijzen voor de beste vrouw, Maltees en jeugdspeler. Deze ging naar Baldur Petersson, de jongen die ik ooit in Saint-Lo had ontmoet. Ook nog cadeautjes voor de jongste en oudste deelnemers. Verder kreeg de Maltese schaakfederatie een bedrag.

Henk-Jan Evengroen behaalde 5,5 punten. Na de eerste ronde, toen hij won van een 2300-plusser, had hij op iets meer gehoopt. Maar de laatste ronde speelde hij weer een prima partij. Zijn broer Ruben had in de laatste ronde winstkansen, maar ging helaas door zijn vlag. Over het algemeen speelde hij creatief en had misschien iets meer verdiend dan zijn vier punten. In ieder geval een geslaagde come-back. Zijn vrouw heeft meer sudoku's opgelost dan wie dan ook op het toernooi. De scores van de andere twee Nederlanders ken ik niet.

Volgend jaar is er in hetzelfde hotel en in dezelfde periode het 5e Malta open. De speelzaal is goed, de organisatie ook, alleen kan aan de website nog wel iets verbeterd worden. Nauwelijks partijen te downloaden en helemaal niet live. Maar daar wordt aan gewerkt.
Voor mensen die vakantieactiviteiten (en op Malta is de nodige cultuur en natuur) willen combineren met een schaaktoernooi met de kans op prima weer terwijl het in Nederland in deze tijd van het jaar vaak koud of regenachtig is, is Malta open een toernooi om aan te raden.

Partij ronde 8
Partij ronde 9

Paul Bielby

Dina Norman

Drie Poolse Zweden en Baldur

Baldur en vader (de Zweden van Saint-Lo)

De toernooiorganisatie

DE top 3

De top drie nog een keer

donderdag 20 november 2014

Mat op Malta - part 2

Aan het toernooi doen naast vele Duitsers ook 26 Zweden mee. Als ik vraag waarom ze met zovelen zijn, zegt iedereen: het klimaat. Een van de Zweden is een jongen van 13 die ik heb ontmoet in Saint-Lo. Met zijn ouders ben ik bevriend geraakt. Hij heeft inmiddels 1870 en gaat nog steeds vooruit. Twee jaar geleden in Stockholm, had hij nog slechts 1500 en een beetje.
Aan het toernooi doen vijf Nederlanders mee. Twee mensen die ik niet kende, waarvan er een redelijk (2006) en de ander matig (1600+) kan schaken. Verder zijn er de broers Evengroen. Henk-Jan was jaren een jeugdtalent en heeft nu iets in de 2100. Hij won in de 1e ronde verrassend van iemand van 2300+, maar zakte daarna terug. Ruben had vroeger 1600, stopte en is recent weer begonnen. Hij hoopt niet constant in het kneuzenhok te spelen. Hij had een meisje meegenomen, dat ik vaag van gezicht kende. Ik vermoedde vriendin of zus, maar het bleek al een jaar zijn vrouw te zijn! Ruben is slechts 22. Hij vertelde dat in zijn kringen samenwonen niet echt prettig gevonden wordt. Ruben en Henk-Jan namen de 1e speeldag vrij om ergens ter kerke te gaan. Ondanks dat Malta overwegend Rooms-Katholiek is, slaagden ze erin een Baptistengemeente te vinden. Ze verblijven niet in het hotel, maar logeren bij kennissen ergens op Malta.


Het toernooi kent vier dagen waarop men om 17.30 uur begint, zoals eerder gezegd prettig voor toeristen. Maar als je naar Gozo wilt, een must-do op Malta, ben je niet op tijd terug. Een uur of 1,5 uur later beginnen is geen optie volgens de organisatie, want als je na afloop wilt gaan eten, is dat niet meer mogelijk: alle restaurants zijn na 22.00 gesloten. Wel is er de optie om een bye met een half punt op te nemen.

Mijn toernooi verloopt verder stroef. In de vijfde ronde won ik van een Zweed, die waarschijnlijk ook gewonnen heeft gestaan. Daarna verloor ik vrij kansloos van een Hongaar, om in de avondpartij op dezelfde dag onnodig te verliezen van een Duitse Maltezer. Het was een creatieve partij, waarbij ik zelfs na het weggeven van een kwaliteit remisekansen had. Zeker de moeite waard om na te spelen.

De wedstrijdleider is trouwens oud en van matige kwaliteit. Hij is niet attent als er nieuwe notatieformulieren moeten worden uitgereikt bij lange partijen, kon een hevig rumoer niet voorkomen bij een onreglementaire zet en verwisselde Henk-Jan en zijn Griekse tegenstander, waardoor er verwarring ontstond over de uitslag. Ik weet wel een betere hoofdarbiter.....

Partij ronde 5
Partij ronde 6
Partij ronde 7

Tegenstander uit 5e ronde
Tegenstander uit de 6e ronde

De sympathieke Duitse Maltees, tegenstander uit de 7e ronde

dinsdag 18 november 2014

Mat op Malta - part 1

In de herfst ga ik meestal een weekje op vakantie. Mijn oog viel op Malta, waar het weer in november nog prima kan zijn (deze week ruim 20 graden en zon). Bovendien was ik er nog nooit geweest en was daar een internationaal schaaktoernooi. Het reisverslag is te lezen op hiddozuiderweg.waarbenjij.nu, hier volgt het schaakgedeelte.

Het toernooi vindt plaats in het hotel Imperial, een oud hotel dat vooral vergane glorie uitstraalt. In het naseizoen worden de prijzen van de kamers aangepast, voor een eenpersoons kamer betaal je dit jaar slechts 24 euro, inclusief ontbijt. Maar het hotel is zeker niet slecht: prima ontbijt, een bar waar alles te krijgen is (maar langzame bediening) en er is internet, dat slechts twee keer per dag uitvalt. 

Het toernooi telt 9 ronden, Op twee dagen wordt er een dubbele ronde afgewerkt, op de overige vijf dagen wordt er 's avonds vanaf 17.30 uur gespeeld. Een prima toernooi dus om vakantie en schaken te combineren. 
In Nederland beginnen veel meerdaagse toernooien om 13.30 uur, waardoor je de hele dag eigenlijk kwijt bent aan een partij. Je staat iets later op, kunt s'morgens dus nauwelijks iets doen, 's middags spelen en daarna eten. En 's avonds zijn de musea en andere toeristische attracties dicht... Slechts Vlissingen en Leiden hebben begrepen dat als je toernooi interessant wilt zijn voor schakers met een niet-schakende partner of kinderen, je veelal 's avonds moet spelen.

Aan het toernooi doen veel nationaliteiten mee, maar vooral veel Duitsers. Dit zal mede komen omdat de organisatie in handen is van een groep Duitsers die in eigen land ook een aantal toernooien organiseert. In totaal zo'n 160 deelnemers, waaronder drie grootmeesters. De eerste prijs is 1000 euro, dus verschrikkelijk sterke spelers komen er niet. Wel heel veel 60-plussers die zich wat makkelijker vrij kunnen maken in deze tijd van het jaar.

Een aantal dingen van het toernooi is sterk. Zoals gezegd, 's avonds spelen, voorbedrukte notatieformulieren, je hoeft alleen je zetten en het resultaat nog maar in te vullen, de speelzaal is prima, maar er hadden niet veel deelnemers meer moeten zijn, want dan waren de twee speelruimtes te klein geweest. Natuurlijk is er nog wel verbetering mogelijk: de website kan een stuk beter, een microfoon in de speelzaal zou handig zijn en ik vindt het altijd jammer dat er geen bulletin is. Uiteraard is dit bewerkelijk en kost geld, maar geeft de deelnemers wel het nodige plezier. 
Verder zijn de toiletten smerig en is ook hier, net als in Nederland, een verplichte registratie, waardoor spelers uren voorafgaand aan de 1e ronde aanwezig moeten zijn en dan doelloos rondlopen. Neem eens een voorbeeld aan Barcelona Sants!

Genoeg gepraat, nu mijn toernooi. In de eerste ronde moest ik tegen een Maltees. Ik speelde voor mijn gevoel heel slecht, maar dat viel volgens de computer wel mee. Waar we het beiden over eens waren is dat de blunder erg slecht was: een nul.
In de tweede ronde stond een Deen op het programma. Ik dacht dat ik na de opening minder stond, maar Fritz vond van niet. Wel gaf ik een pion weg, maar mijn tegenstander zag dat niet en in plaats van er een te winnen, koos hij er voor om er zelf een kwijt te raken: punt.
In de derde ronde mocht ik tegen een spastische Duitse heer. Hij gaf in een mindere stelling plotseling een stuk cadeau. Een snel punt, waardoor ik een lange wandeling langs de boulevard naar st. Julians kon maken.
In de vierde ronde een Griek. Hij behandelde het Schots vreemd, waardoor ik een simpel winstplan had, maar dan moet je geen pion weggeven... De stelling was daarna verloren, maar mijn tegenstander dacht het pionneneindspel simpel te winnen en ruilde zijn schitterende loperpaar af om toen tot de ontdekking te komen dat het helemaal niet zo simpel was... remise. Later bleek dat hij van een andere Nederlander met 2006 gewonnen had en ook Henk-Jan Evengroen moest er aan geloven. Deze man is zwaar underrated.

Partij ronde 3
Partij ronde 4

Mijn tegenstander uit de 1e ronde

Mijn Deense tegenstander

Gregorios, mijn Griekse tegenstander, en ik

Henk-Jan Evengroen in de speelzaal

De prijzentafel (geld was er nog niet te zien)

Het zwembad in het hotel

De boekenstand, waar ik een T-shirt heb gekocht