zondag 26 juni 2011

Landelijke Pupillendag 2011

De landelijke Pupillendag werd dit jaar in Roosendaal gehouden. Vorig jaar werd er ook in Brabant geschaakt, maar er waren nogal wat klachten gekomen over de locatie in Oosterhout, waar in een soort discotheek geschaakt werd. Omdat het ook met de plaatselijke club, D4, niet zo goed gaat, vroeg de KNSB aan de Pion, de club in Roosendaal, om de organisatie over te nemen.

De organisatie, onder leiding van internationaal arbiter Frans Peeters, was uitstekend. Er werd geschaakt in een middelbare school, het Jan Tinbergen College (huiskamervraag voor jeugdspelers: wie was dat?). Iedere categorie speelde in een apart klaslokaal. De topborden van alle categorie├źn zaten in een apart lokaal, met alleen maar live-borden, totaal een stuk of 30! De organisatie (wel een man of 30) ging gekleed in mooie oranje T-shirts en was dus goed herkenbaar. Daarnaast was er een goede kantine en waren er diverse nevenactiviteiten (kleurplaten, raindropchess, computers met internet).


veel ouders in de kantine om live partijen te volgen

Roosendaal ligt ver van Groningen, zodat veel jeugdspelers, om niet al te vroeg op te hoeven staan, al een dag eerder naar het zuiden trokken om in de regio op een camping of hotel te overnachten. De ervaring leert dat jonge kinderen aan het eind van de dag omvallen als ze al om 7.00 uur 's ochtends moeten vertrekken. In drie leeftijdscategorie├źn werd er 7 ronden Zwitsers gespeeld. Jongens en meisjes speelden door elkaar.

In de F-categorie (spelers geboren in 2002) speelden namens de NOSBO Levi Nies, Daan de Vetten (Paardensprong) en Ingmar van der Schuur (SC Groningen) mee. Levi en Ingmar heb ik dit jaar individueel en op school getraind. Levi was een van de outsiders en kende een prima start met 5 punten uit evenzovele wedstrijden. Vooral zijn overwinning op Sjoerd van Roon, met een prachtige 2-Loper mat midden op het bord, mocht er zijn. Daarna was de pijp leeg. Tegen de latere kampioen Mick van Randtwijk speelde hij iets te frivool, de laatste ronde ging kansloos verloren. Uiteindelijk werd Levi 5e, een keurig resultaat. Levi's vader heeft een nieuwe baan gekregen in Enschede en gaat daarom verhuizen. Levi zullen we volgend seizoen minder vaak in het noorden te bewonderen zien.
Ingmar van der Schuur speelde zijn eerste Nederlands Kampioenschap en deed het prima. Na 1½ uit 3 kwam hij op stoom en won zijn laatste drie partijen. Helaas werd de uitslag van zijn laatste partij verkeerd doorgeven en op dit moment staat Ingmar nog steeds op 3½ punten. Een prima debuut.
Daan behaalde was steeds in de middenmoot terug te vinden en werd uiteindelijke 20e met 4 punten.

Eindstand: http://www.nationalepupillendag.org/2011/f/

Levi en moeder achter de computer

In de G-categorie (spelers geboren in 2003) had de NOSBO maar liefst vijf ijzers in het vuur. Bovendien moest een titel verdedigd worden: vorig jaar was Eelke de Boer de sterkste. Op voorhand was Jonas Hilwerda de favoriet, maar hij moest wel van VAS-ser Maarten Hoeneveld afrekenen. Dat gebeurde in de vierde ronde. In een prachtig gevecht, met wederzijdse kansen, toonde de kleine Paardenspronger zich de sterkste. Hij bleef toen als enige over met 100%, dat hij tot het einde toe zou volhouden. Tycho Bruggink (Assen) en Eelke de Boer (Paardensprong), beiden getraind door mij, speelden ook constant aan de hogere borden, maar vielen door een (onnodige) nederlaag in de slotronde terug naar een 12e en 10e plek. Verrassend op een 7e plek vinden we Silvan Heijnen (Haren) terug. Hij had in de 4e ronde van Tycho verloren, maar won daarna drie keer op rij. Thijmen Bourgonjen (Ten Boer) maakte zijn debuut op de LPD en was misschien teveel onder de indruk van de omstandigheden. Met 2½ behaalde een puntje minder dan ik had verwacht.

Eindstand: http://www.nationalepupillendag.org/2011/g/De NOSBO-jaargang 2004 lijkt wat minder sterk dan 2002 en 2003. Wel waren twee van de sterkste spelers uit het noorden niet van de partij. NOSBO-kampioen Maurits Schoonhoven was nog geen KNSB-lid. Normaal gesproken wordt na het noordelijk kampioenschap dan contact met hem opgenomen om hem te vragen lid te worden, maar door allerlei jeugdperikelen kwam het daar dit jaar niet van. Tristan van Foreest, broertje van de succesvolle Jorden en Lucas, was in eerste instantie wel opgegeven, maar had zich afgemeld. De nummer twee van de NOSBO, Lasse van Bokhoven (SC Groningen), won zijn eerste partij, maar daarmee was de koek op. Ook de dames Zamiena Hulshof (Unitas) en Tess Schroor (Paardensprong) eindigden onderin het klassement.

Eindstand: http://www.nationalepupillendag.org/2011/h/

Een paar dingen vielen me op dit jaar op: In geen enkele categorie eindigde een meisje in de top 15. Dat is de afgelopen jaren wel anders geweest. Verder was het aantal exotische namen in de top 10 de voorgaande jaren ook veel groter dan nu (hopelijk is dit niet de invloed van de PVV in de regering).
Een klein verbeterpuntje aan de LPD is misschien het rondeschema. Er was een lunchpauze van bijna een uur ingepland. Dat is niet nodig, iedereen heeft wel een korte partij er tussen zitten en kan dan wat eten. De pauze kan wellicht ingekort worden tot een kwartiertje, nodig om eventuele opstartproblemen te ondervangen. In dat geval zou er iets later begonnen kunnen worden, wel handig bij een decentrale speellocatie.

Toernooisite: http://www.nationalepupillendag.org/index.php

Dit was het einde van het landelijke schaakseizoen, maar het begin van mijn blog.

De deelnemende spelers uit de NOSBO. Lasse van Bokhoven en Tycho Bruggink ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten