dinsdag 7 juli 2015

Saint-Lo dag 2 en 3

Gisteren was tegen de spelers gezegd dat we de volgende dag om 8.30 uur zouden gaan ontbijten. Twee spelers bleken op de eerste afspraak al te laat. Dylan zou dat later die dag nog twee keer herhalen. Drie te laat streepjes betekent meehelpen met de afwas. Aan het eind van de dag moest hij dan ook meehelpen de mensa op te ruimen, iets wat hij met veel plezier leek te doen.

Omdat het behoorlijk hard regende en Sarah en Ivo zelfs geen jas hadden meegenomen naar Frankrijk, eerst maar eens een voorstelrondje gedaan. Hieruit bleek dat veel spelers in dorpen woonden waar ronduit weinig gebeurde en dit uitje als een van de hoogtepunten uit hun leven zagen. In het dorp van Joppe en Dominique is recent zelfs de eerste auto gesignaleerd. Naast schaken zijn er uiteenlopende hobbies, die lang niet altijd op even fanatieke wijze beoefend worden. De woorden “een beetje” werden opvallend vaak gebezigd.

De regen hield niet op dus, toch maar naar de mensa gewandeld. De meesten hadden ontbijtbeleg meegenomen, Luuk zelfs een grilworst van de beste slager van Nederland, uiteraard uit Voorschoten. Twee dagen later moest hij de inmiddels beschimmelde worst weggooien.
Er was nog geen indeling, dus van voorbereiding kon weinig sprake zijn. Daarom gaven, na enige uitleg over het toernooi, Hiddo en Ivo samen maar een simultaan. Omdat ze elkaars zetten niet begrepen, viel de score erg tegen.

De eerste ronde wordt meestal een hoge score neergezet. Dit keer vielen er 10 punten te bewonderen. Voor de ijsjesscore was 8 al genoeg, dus tijdens het handicaptoernooi, de volgende dag kreeg iedereen overheerlijke waterijsjes in de warme speelzaal. De partij van Oele was vooral het naspelen waard, een leuke draakpartij, waarin hij ook had kunnen verliezen, maar gelukkig rekende Oele beter dan zijn tegenstander, Mael Beneteaudesmouilleres, de oudste zoon van de toernooidirecteur. Zij hebben de rare gewoonte om de achternamen van moeder en zoon aan elkaar te plakken voor het beste resultaat. Als hun nakomelingen allen hetzelfde doen, zal dat grote administratieve gevolgen hebben voor de Franse bureaucratie. De tegenstander van Dylan, een klein meisje uit Rusland, claimde remise vanwege drie keer dezelfde stelling, maar Dylan had geen idee wat ze bedoelde. Ook de Franse scheidsrechter snapte er niets van, maar gelukkig bracht onze Oekrainse vriend uitkomst. De enige zonder partij was Dominique. Omdat er een oneven aantal deelnemers is, was zij, als laagst geplaatste, vrij. Een fout in het Zwitsers systeem, want nu moet iemand in de 2e ronde tegen een veel te sterke tegenstander. Beter is het om nr. helft + 1 de bye te geven.

Er zijn veel Russen en Wit-Russen dit jaar. Misschien komt dat ook omdat de clubtrainer van Saint-Lo uit de Oekraine komt en Russisch spreekt. Alles is naast Engels en Frans ook in het Russisch aangegeven. En ook bij de openingspraatje werd het meeste in het Russisch vertaald. Juliette Auvray vertaalde alles in het Engels, naar een jaartje studeren in Birmingham is haar Engels enorm verbeterd, maar als de microfoon niet werkt heb je daar niet veel aan….

Verder zijn er veel Belgen, zowel Vlaams als Frans sprekende, uiteraard weer de bekende Roemenen (Georghescu, elk jaar weer een paar kilo dikker, zelfs al voor de 14e keer). Hoofdreden om de Roemenen altijd de begane grond te geven is dat deze man geen trappen kan lopen. In totaal zijn er 19 landen vertegenwoordigd op dit toernooi.

De indeling van de speelzaal is ook veranderd: voorin spelen de kleintjes < 1400. Misschien een verbetering, want nu zit men precies voor de tafels van de organisatie die hun beter in het oog kan houden. De volwassenen en de open jeugd groep spelen achterin en in het midden van de zaal.
Wat zeker geen verbetering is, is het gebrek aan internet. Ook geen elektriciteitskabels om de laptops op aan te sluiten, dus worden de partijen, de 1e ronde uitgezonderd, toen de batterij nog vol was, op de kamer van Hiddo ingevoerd.

’s Avonds wordt er veel gevoetbald, gepingpongd en uiteraard geschaakt ter ontspanning. Hiddo ging echter naar de Mac om daar het 1e dagverslag op internet te zetten.

De volgende dag was een zeer zware: twee speelrondes en het handicaptoernooi. Uit de 2e speelronde behaalden de kinderen 7 punten. Oele en Joppe moesten helaas tegen elkaar, speelden enige zetten theorie en besloten toen in interessante stelling het punt te delen. Yannic stond weer slecht, maar zijn tegenstander zag de enige truc niet en binnen een zet of 8 stond hij dan ook mat.

Na drie ronden hebben Jip, Luuk en Ivo nog 100%. Ook Oele doet het goed met 2,5 punten. Hij blijkt een echte schaker te zijn: fanatiek op de juiste manier maar ook verstrooid: in twee dagen heeft hij al drie keer zijn tas ergens laten liggen en een keer een pen vergeten. Ga zo door!

’s Avonds het handicaptoernooi. Er werden zes ronden Zwitsers gespeeld met een basisbedenktijd van 10 minuten, maar sterkere spelers kregen per 50 punten eloverschil een minuut tijdsaftrek. Wel hielden ze altijd 1 minuut over.

Alle Nederlanders scoorden 50% of meer (Hiddo was daar niet tevreden over, Sarah weer wel), en zelfs drie wisten door te dringen tot de laatste 32. Die speelden een KO-toernooi. Jip werd daarin in de 1/8e finales uitgeschakeld, Oele in de 1/16e. Ivo bereikte samen met drie fanatieke Wit-russen de halve finales. Hij versloeg ook deze mensen en was daarmee de derde Nederlander die het handicaptoernooi op zijn naam schreef (naast Stefan Kuipers en Leonore Braggaar).

De finale was om 1.30 uur afgelopen. De C-en D-spelers lagen toen al op bed, maar een vijftal trouwe supporters zagen Ivo de finale winnen.  Yannic en Ivo vierden het succes door ’s nachts te gaan voetballen en naar de intermarche te wandelen en pas om 4.00 thuis te keren. De kamer van Voorschoten en Yannic is nu al veranderd in een enorme puinhoop. Bovendien mist men twee kussens omdat het hoofd van het Franse animatieteam (een tiental studenten dat voor de grote hoeveelheid kleine Fransjes allerlei nevenactiviteiten organiseert) er twee in beslag nam omdat Carsten en Luuk  om 2 uur ’s nachts een kussengevecht hielden met een aantal Fransen in de kamer naast hen.

Quote van da dag:


Oele op de vraag waar Dylan uithing: “Misschien in de kast, want daar heb ik niet gekeken”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten