donderdag 17 juli 2014

Saint-Lo, de laatste dagen


Ruim 50 teams van 6 personen namen deel aan het pannenkoeken snelschaaktoernooi. Prijzen zijn er nauwelijks, slechts enige prullaria. Honderden schakers deden het dus alleen maar een avond plezier, zoals het eigenlijk hoort. Waarom moet er in Nederland altijd prijzen, en het liefst geld, op het spel staan? Na zeven ronden Zwitsers hadden de Pays-back 9 punten, genoeg voor een plaats bij de beste 32. De eerste ronde van de KO-fase overleefden we ook, maar daarna was Wit-Rusland, net als in de voorronden te sterk. Geen Wilhelmus dus, maar wel het nodige geschreeuw en gedoe. Prachtig uitgedoste spelers, met als hoogtepunt een iemand verkleed als duiker, lekkere crêpes en de diskwalificatie van Belarus, na een overdreven actie van Hubert Beneteau, de toernooiorganisator en arbiter, maakten het tot een aangename avond. Jammer dat de Zeeuwen niet meededen.

In de ronden 6 t/m 9 behaalde ik nog twee punten. In de zevende ronde maakte ik een blunder tegen een 10-jarig jongentje van bijna 1700 die een pion kostte. Gelukkig ben ik nu nog een stuk sterker en slaagde ik er toch in te winnen van dit talentvolle Franse jochie, 10e bij het FK t/m 12, dat misschien later GM wordt. In de volgende ronde stond ik goed, totdat ik iets over het hoofd zag. Ik dacht dat ik zeer slecht stond, maar de computer gaf gelijk aan. Maar ik nam het remise-aanbod van mijn tegenstander toch maar aan. In de laatste ronde mocht ik tegen een ander talentvolle jeugdspeler uit Frankrijk aantreden, met Vlaamse voorouders. Na een lange manoeuvreerpartij kon ik het punt binnen slepen. 5-7 is redelijk met een TPR van 1952, maar het kan nog een stuk beter.

Van de jeugdspelers kwam Florian het best voor de dag. Hij heeft slechts een rating van 1302, maar behaalde 6 punten, goed voor een 27e plek. Bart speelde minder sterk dan vorig jaar, en scoorde met 5,5 punten dan ook onder zijn rating. Barry deed het best aardig, maar verloor onnodig zijn laatste twee partijen. Beide keren had hij een stuk voor gestaan. Thomas moet nog veel leren en kan nog een stuk beter, toch mag hij tevreden terug kijken op zijn toernooi. Hij behaalde 4,5 punten, beter dan zijn rating. Zijn oudere broer Martijn behaalde een punt minder, terwijl hij de kennis en vaardigheden in huis heeft om het een stuk beter te doen. Een andere keer dan maar.

Aan de Olympische spelen, georganiseerd door het animateurenteam, deden we niet mee. Wel was het een leuk gezicht om allerlei Franse kinderen spelletjes te zien doen die wij kennen van Koningsdag. Vooral het worstelen op een met zeep besmeerde ondergrond was lachen.

De volgende dag voetbalde Nederland weer. In de foyer hing een groot scherm, waar we de wedstrijd hebben gezien. De toernooiorganisatie had de nevenactiviteiten goed gepland rondom de WK-wedstrijden.
De prijsuitreiking op zondag verliep weer bijzonder gesmeerd: binnen een uur waren we klaar en konden we ons tegoed doen aan cola, calvados, chips en koekjes. Daarna snel afscheid nemen en een beetje lummelen. Alleen de buitenlanders bleven over om ’s avonds nog de restjes in de mensa (ook dit jaar weer bijzonder goed) te eten. Iedereen kon weer kiezen uit een rijk gevulde prijzentafel. Florian koos een mp4-speler, de overige spelers een M&m-pretpakket.

’s Avonds zou er vuurwerk zijn, maar i.v.m. 70 jaar bevrijding van Saint-Lo, op 18 juli, werd dit vijf dagen uitgesteld. Het centrum was dan ook behoorlijk doods, maar niet in Blackbird, waar we de finale hebben gezien. Florian en Bart waren daar niet bij, want die verkenden het centrum van Saint-Lo, met o.a. veel mooie foto’s van de opbouw van de stad na WOII.

De volgende dag vroeg werden we met auto’s naar het station gebracht. Samen met een viertal Hongaren, twee Bosniers, twee Slovenen en een hele hoop Roemenen, stapten we om 8.40 in de overvolle trein naar Parijs. Er stapte ook een grote groep karateka’s in, die een soort reünie/feest hadden in Saint-Lo. Gelukkig moesten we in Caen overstappen. Thomas en Martijn waren daar niet bij. Ze werden al eerder opgehaald door hun ouders voor een vakantie in Bretagne. Op St. Lazare afscheid genomen van iedereen en omdat we drie uren tijd hadden voordat de Thalys naar Rotterdam vertrok, geprobeerd de Eiffeltoren te bereiken. Ik had die al zo’n 15 keer beklommen, maar de andere Nederlanders hadden dit ding nog nooit gezien. We hadden dit beter niet kunnen doen. Vanwege de nationale feestdag was het ding vanaf ongeveer 13.00 gesloten en we konden niet dichterbij dan een paar honderd meter komen, alles was afgesloten.
Dus toch maar snel naar het gare du Nord. Het uurtje vrije tijd werd door de jeugdspelers benut voor een bezoek aan de Mac. Ik was uiteraard verstandiger.

Om 18.02 arriveerde de trein precies op tijd in Rotterdam. Florian en Barry werden opgehaald door hun vader, Bart en ik hebben nog wat gegeten bij YamYam en pakten daarna de trein naar huis. Na 10 dagen was weer een leuke schaakreis ten einde.

Het is jammer dat er weinig Nederlanders van de partij waren. Dit komt misschien omdat ik minder reclame heb gemaakt, misschien ook door de minder gunstige vakantieperiode in de schaakrijke gebieden van Nederland. Voor de 2000-minners is het een prachtig toernooi. Ambitieuze schakers kunnen bij de volwassenen meedoen, daar is genoeg tegenstand (zo’n 25 spelers met meer dan 2000), minder sterke spelers en/of jonger en/of minder ambitieuze spelers kunnen meedoen aan het jeugdtoernooi. Daarnaast prachtige nevenactiviteiten en bij genoeg deelname en animo kunnen de historische stranden van Normandië worden bezocht. Voor de echte kleintjes zijn er nog allerlei sporttoernooitjes. Het toernooi is beter georganiseerd dan het open NK-jeugd en is verder ook veel leuker omdat vrijwel iedereen in de dormitory overnacht, op 50 meter van de speelzaal, er veel meer buitenlanders meedoen en iedereen sowieso een mooi aandenken krijgt. Voor vermaak in de stad is er normaal gesproken het vuurwerk op 13 juli, cafe Blackbird (voor het poulen en darten), de bowlingbaan en het zwembad.
Hopelijk doen er volgend jaar meer spelers uit Nederland mee. Of ik dan weer een reis organiseer, is de vraag. Ik overweeg ook een schaak/cultuurreis naar een toernooi in een wereldstad als Berlijn, Wenen of Barcelona te organiseren voor jongeren van 13-18 jaar. Maar wie weet…..


Resultaten Saint-Lo 2014

Naam 1e 2e 3e 4e 5e 6e 7e 8e 9e Tot
Florian Willemssen 1 1 0 0 0,5 0,5 1 1 1 6
Barry Broek 1 0 1 1 1 0 0 0 0,5 4,5
Bart Borm 0,5 0,5 0,5 1 0,5 0 1 0,5 1 5,5
Thomas Kanger 0,5 1 0,5 0,5 0,5 0 1 0,5 0 4,5
Martijn Kanger 1 1 0 0 0,5 0 0 1 0 3,5
Hiddo Zuiderweg 1 1 0 - - 0,5 1 0,5 1 5
Totaal 5 4,5 2 2,5 3 1 4,5 3,5 3 29

Geen opmerkingen:

Een reactie posten