woensdag 10 juli 2013

Dagverslag Saint-Lo 9-8-2013

Na het handicaptoernooi mochten de spelers natuurlijk uitslapen: om 9.15 werd er verzameld voor het ontbijt. Daar gebeurden weinig bijzonderheden. Leuk aspect aan de mensa is dat iedereen juicht en applaudisseert als iemand een glas laat vallen. Bijna elke maaltijd is dat wel een of meerdere keren het geval.

Na het ontbijt hebben de spelers op een normale speeldag, zoals vandaag, een uurtje vrij. Om 11.00 wordt een uurtje voorbereid. Helaas konden we maar van een tegenstander iets vinden: in een partij van vijf jaar geleden speelde hij koningsgambiet, maar Yannic ondervond dat hij van repertoire veranderd is. De overige spelers speelden spelletjes die door het animatieteam zijn klaargezet. De echte schaakfanaten Carsten en Barry probeerden studies op te lossen. Toen ze hoorden dat hiermee geen telaatstreepjes werden kwijtgescholden, stopten ze abrupt. Maar ze wisten alle zes studies keurig op te lossen.

Om 13.00 lunchen, maar zonder de dames. Ze waren nergens te vinden. Marielle Kroon zocht etage, douche, voetbalveld en speelzaal af, maar zonder resultaat. Later bleek dat men uitgerekend in een analyseruimte die we nooit gebruiken aan het schaken was. Twee ruime telaatstreepjes.
Voor het eerst in zes jaar Saint-Lo (abusievelijk is eerder vermeld dat het er vijf jaar waren) gingen Brent en Hiddo met de auto terug naar de speelzaal. De Zweeds/Wit-Russische trainer had er een in Duitsland gehuurd en bood ons een lift aan. Bovendien scheelde dit volgens hem veel energie. Luuk moest alle borden opruimen omdat hij al drie keer te laat was gekomen.

De partijen leverden maar liefst 7 punten op. Acht als je Rutger Smulders ook meetelt. De 9-jarige HMC-er won zijn vierde partij op rij, nu in zeven zetten binnen 3 minuten. Zijn vader moet elke dag een uur rijden om in de speelzaal te komen....
Martijn speelde een prachtige partij. Het plan van de Leeuw kwam tot uiting. Ook Joppe, goed spelend tot nu toe, maar nog niet goed scorend, kwam voor de eerste keer tot winst. Zijn zus doet weer mee in de subtop van haar toernooi door haar derde punt binnen te slepen. De score had nog hoger kunnen uitvallen als Yannic zijn eindspel had gewonnen. Hij was blij met remise, omdat hij een slechte stelling moest verdedigen, maar er had zelfs nog meer ingezeten!

's Avonds werd een voetbaltoernooi gehouden voor zeventallen. Alle spelers deden mee, maar de dames slechts “als het kon.” Iedereen had voor deze gelegenheid een oranje shirt aangetrokken. Net als bij het echte Nederlands elftal was er wat onenigheid over de opstelling en het wisselbeleid, en natuurlijk behaalde het team weinig punten (maar wel een meer dan vorig jaar). Carsten ontpopte zich als een tank in de verdediging door alles wat voor zijn voeten kwam weg te schoppen, Yannic was de ideale aanvoerder: positief ingesteld, stimulerend waar nodig en ook de mindere spelers een bal gunnend. Luuk de goaltjesdief. Een gezellige avond.

De liefde slaat toe in Frankrijk:
Barry heeft inmiddels een nieuwe vriendin: Valentina. Een foto van dit stel is spoedig op facebook te vinden. Valentina komt uit Brest, haar Engels is matig, maar altijd nog beter dan het Frans van Barry. En dat zal altijd zo blijven.
Ook bij Yannic slaan de hormonen op tilt. Zijn vriendin heet Victorie, die in tegenstelling tot haar naam doet vermoeden, weinig punten heeft.
Mihai wilde de voetbalcapaciteiten van Sarah wel eens bekijken, maar droop af toen ze niet werd opgesteld. Wat zal dit voor gevolgen hebben?

Er zijn drie families die grote betrokkenheid hebben bij het toernooi. Uiteraard de Beneteaus: Hubert is toernooidirecteur, zijn vrouw doet allerlei hand en spandiensten en drie van zijn vier kinderen spelen mee. Verder is schoonvader (met de prachtige naam Desmouilleres) hoofdarbiter.
Ook de familie Auvray is altijd volop aanwezig op dit toernooi. Moeder is vice-president van de club. Wat ze allemaal doet tijdens het toernooi is moeilijk te zeggen, maar ze is zeker 12 uur per dag aanwezig. Haar zoon is nachtportier op de dormitory. Niet echt nodig dit jaar, want het is erg rustig, haar oudste dochter is te moe van haar studie om mee te kunnen doen, maar begeleidt wel een aantal plaatselijke deelnemers. Haar vriend speelt mee in de adultgroep. Honorine, de jongste, speelt mee en doet het niet onverdienstelijk.
De famlie Navrotescu (oorspronkelijk Roemenen) is nu weer volledig aanwezig. Catalin is wedstrijdleider, trainer, partijeninvoerder en nog veel meer, zijn vrouw doet wat hand en spandiensten, Andreea, de 16-jarige dochter, inmiddels zonder dikke kont (zie de verslagen van 2010) en Frans kampioen t/m 18 jaar, krijgt klappen in de IM-groep terwijl zoonlief hetzelfde overkomt in de jeugdgroep.

Quote van de dag: Joppe (zelf 1.42 meter) voor de wedstrijd tegen een Frans kleuterteam: “We moeten het rustig aan doen tegen die kleintjes”

1 opmerking: