dinsdag 9 juli 2013

Dagverslag Saint-Lo 8-7-2013

Een zware tweede dag: twee ronden, gevolgd door het handicaptoernooi. We stonden vroeg op en zaten iets na 8.15 aan tafel, maar we waren niet de enigen die zo vroeg gingen ontbijten. Er stond een lange rij, dus moesten we behoorlijk lang wachten voordat we stukjes stokbrood tot ons konden nemen. Luuk had dit keer geen kaas bij zich maar een worst, ook dat wordt onder het bed bewaard.

De tweede ronde leverde ook zes punten op. Dominique speelde een jojo-partij, waarin de kansen steeds wisselden, maar ze in het algemeen de overhand had. Met twee punten staat ze voorlopig gedeeld eerste in de groep onder1400. Bart stond een pion achter, maar had een loper tegen een paard die heel wat gevaar stichtte. Achtereenvolgens leverde dat twee pionnen en paard en een punt op. Ook Carsten behaalde zijn tweede punt. De Koningsindier ging nog niet perfect, maar toen zijn tegenstander een stuk weggaf, was het pleit snel beslecht. Sarah was de vierde speler met 2-2. Ze moest in het middenspel een stuk inleveren, vocht goed terug, won een loper terug in het eindspel en rekende beter waardoor ze eerder promoveerde. Nog even moest er nagedacht worden over een theoretisch stap 4 lesje, maar dat zat er nog goed in.Ook Simon had op twee punten kunnen komen. Hij speelde sterk, overklaste zijn tegenstander, maar toen het tijd werd om te oogsten, gaf hij een stuk cadeau. Gelukkig stond hij er al een voor, dus werd het remise. Ze moest in het middenspel een stuk inleveren, vocht goed terug, won een loper terug in het eindspel en rekende beter waardoor ze eerder promoveerde. Nog even moest er nagedacht worden over een theoretisch stap 4 lesje, maar dat zat er nog goed in. Luuk – Martijn was het eerste onderlinge duel, dat door Luuk werd gewonnen.

De middagronde was een drama. De spelers hadden tot nu toe meer punten dan verwacht en moesten nu tegen te sterke tegenstanders. Nog niet een reden om dan in vier zetten 15 punten weg te geven, zoals Carsten deed. Wellicht een beetje vermoeid? De meeste anderen werden overklast. Bart heeft zeer goed gespeeld tegen iemand van 1900+, Joppe deed het ook goed tegen iemand met 300 punten meer, maar ze waren simpelweg te goed. Alleen Barry won zijn partij, het was zijn eerst punt. Yannic had ook kunnen winnen, maar had al gezegd dat hij niet goed in eindspelen was. Dat bleek. Zijn eindspeltrainer Ewoud de Groote heeft nog het nodige werk te verzetten. Wel remise en dat maakt samen 1,5 punten. Goed voor de ijsjesscore, maar dan wel voor de begeleiders.

's Avonds het handicaptoernooi. Per 50 punten ratingverschil krijgt de sterkste speler een minuut tijd minder (starttijd 10-10 minuten), maar hij houdt altijd minimaal 2 minuten over. De Nederlanders lieten zich hier van hun beste kant zien. Na 7 ronden Zwitsers hadden Simon en Martijn 5,5 punten, Brent 6, Joppe 4,5 en vele anderen 4. Simon haalde zelfs de KO-finale, die Martijn op wp net miste. In de 1/8 finales vlogen de Nederlanders er ongelukkig uit: Brent gaf een dame weg in gewonnen stelling, Simon stond in een elementair pi-eindspel gewonnen, maar vergat een koningszet te doen, waarna het remise was. En dan ging zwart door.....
Iedereen laat naar bed (tegen 01.00 uur). In de nacht werd nog lang nagespookt door de spelers uit de Hollandse provincies. De eerste asostreepjes zijn binnen.

Ook weer een nieuwe liefde: Barry is stapelgek op Cyrielle Montpeurt, inderdaad het mooiste meisje van het toernooi. Ze komt uit Metz en is hier met een aantal vriendinnen. Bovendien kan ze goed schaken, ze is de nr 2 van Frankrijk onder 18 jaar. Telefoonnummers zijn uitgewisseld, maar verder is er nog niets ondernomen. Uiteraard zullen de begeleiders eea stimuleren.


Quote van de dag: geen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten