zondag 7 juli 2013

Dagverslag Saint-Lo 06-07-2013


Voor de vijfde achtereenvolgende keer een Nederlandse afvaardiging naar het jeugdschaaktoernooi van Saint-Lo, voor het eerst zonder Stefan Kuipers. De oud-winnaar van het handicap toernooi hier zal gemist worden, maar we hebben gelukkig een Stefan-look-a-like in ons team: Martijn Kanger lijkt veel op hem: slank, intelligent en kan ook niet voetballen. Ook Leonore was er voor het eerst in twee jaar niet bij, dus de overgebleven begeleiders moeten het nu echt hebben van Frans vrouwelijk schoon.

Iedereen was ruim op tijd in de prachtige nieuwe stationshal van Rotterdam cs, maar toch werd het voor Yannick Husers spannend. Hij had zijn drugs vergeten mee te nemen en moest hals over kop naar de plaatselijke dependance van Fuentes om daar het nodige op te halen. Vijf minuten voor vertrek van de trein was hij weer terug.

In twee alinea's al twee nieuwelingen genoemd. De derde is Barry, die vanwege het behalen van zijn VMBO-diploma een schaakreis kreeg aangeboden van zijn ouders. De andere zeven Nederlandse deelnemers waren er vorig jaar ook al bij. Van hen ging de familie Kroon op eigen gelegenheid, de anderen pakten de Thalys, die in tegenstelling tot de Fyra (Brent zag een paar hopeloze gevallen langs de rails staan), wel reed.

Onderweg voor het eerst in 15 jaar problemen met de treinkaartjes. Een punctuele conducteur had zijn twijfels over het kind zijn van onze kinderen en vroeg aan iedereen om zijn/haar paspoort te tonen. Het blijkt dat je na je 12e geen kind meer bent, maar Hiddo had van de NS-highspeed medewerker wat anders te horen gekregen. We konden kiezen: 285 euro ter plekke pinnen of dit bedrag na afloop van onze schaakvakantie betalen met toevoeging van 60 euro per man administratiekosten. Een flinke tegenvaller, maar wellicht krijgen we het geld terug omdat we niet goed zijn geinformeerd.

In de trein worden de namen van de spelers traditioneel verfransd. Voor sommigen is dat heel makkelijk, maar bij anderen moet er veel gepuzzeld worden. Hierbij de resultaten:

Martijn Kanger – Khanteur
Barry Broek – Pantalon
Simon Elgersma – Antelasmere
Carsten van der Hoeven – des fermes
Bart Borm – Bormbe
Yannic Husers – Maconerise
Luuk Weidema – Patorgemere
Sarah van Rooden – de Rougeplus

Een meevaller was de buschauffeur. Niet de chagrijnige lul van voorgaande jaren, maar een sympathieke man. Wel was het jammer dat hij geen tijd kon vinden om onderweg te stoppen voor een maaltijd, maar dat was tevens een 2e meevaller: de 150 euro die hiervoor begroot was, werd niet uitgegeven. Wel even gestopt voor een sanitaire stop. Het verloren gegane vocht werd door de meesten meteen weer aangevuld met cola, cola en cherrycola.

We hadden veel ruimte in de bus. Er zouden nog 10 deelnemers en begeleiders uit Wit-Rusland meegaan, maar die waren niet op het Gare du Nord te vinden. Men had de trein maar genomen naar Saint-Lo omdat men Hiddo niet kon bereiken. Een uitermate domme beslissing, want men wist wel hoe laat de bus zou vertrekken en onze trein zou aankomen. Nu moet men trein en een deel van de bus betalen, en men heeft al zo weinig geld in dat land.....

Gelukkig zaten de vier Romenen wel in onze bus. Begeleider Radu Breahn speelt in de IM-groep, de anderen het jeugdtoernooi. We vermaakten ons met snoep en chips eten, slapen en uiteraard de Hiddo-kwis. Het viel op dat Luuk heel veel van voetbal weet, Martijn, Bart en Karsten veel algemene kennis hebben en Simon geen winegums lust. De topografische kennis van sommigen kan nog worden verbeterd (de hoofdstad van Armenie is zeker niet Boedapest), over geschiedenis weet men ook niet al te veel. Het origineelste antwoord kwam van Simon. Op de vraag “Welke bevolkingsgroepen hebben iha een laag iq en rijmen op Tukkers?” kwam het antwoord: “rukkers en Molukkers.” Het werd goed gerekend, maar bedoeld was natuurlijk truckers.

Om 19.15 arriveerden we in de dormitory, een nieuw record. De mensa was een uurtje open. Overheerlijke couscous met goede saus, die door de kinderen veelal niet gewaardeerd werd. Ook de taai steak werd niet opgegeten. De begeleiders, door ervaring groot geworden, hadden echter een overheerlijk stuk varkensvlees genomen. Na het eten nog de eerste match Nederland – Roemenie gehouden. De uitslag is onbekend, maar Nederland won wel. Luuk maakte indruk met veel doelpunten en nog meer missers, Joppe toonde aan dat PSV een goede verdediger dicht bij huis heeft rondlopen en Carsten...

Weinig bekende namen dit jaar in Saint-Lo. Veel oudere Franse jeugdspelers zijn niet van de partij. Sommigen spelen een ander toernooi in Rennes, anderen hebben problemen met de organisatie (drank is ten strengste verboden in en rondom de toernooizaal), anderen zijn moe na een zwaar studiejaar, of hebben gewoon geen zin. Het toernooi is daarom matig bezet. Het door Nederlanders verfoeide kutkind is zowaar als eerste geplaatst. (zie voor het waarom van de benaming van deze persoon de verslagen van een en twee jaar geleden). De Nederlanders hebben lage ratings en zullen niet zeer hoog eindigen, maar we vermoeden dat velen wat underrated zijn, dus wellicht vallen de resultaten mee. En anders is er natuurlijk nog de briljante begeleiding, goed voor minimaal een extra punt per persoon.


Quote van de dag:


Barry Broek na aankomst van de trein op Gare du Nord: “Mogen we nu uitstappen?” Hopelijk morgen sterkere uitspraken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten