woensdag 11 juli 2012


Saint-Lo 2012 Verslag dag 5

Een trieste dag. Allereerst vreselijk, vreselijk, vreselijk vroeg opstaan en dan constateren dat het toernooi dit jaar een stuk minder sterk bezet is dan vorig jaar. Dit komt mede door de afwezigheid van de sympathieke Roemeen Tiberiu Georghescu. Een groot gat ontstaat aan de bovenkant van het klassement. Zijn niveau zullen ze nog niet halen, maar genoeg Nederlanders zullen dit jaar in de buurt komen.

In memoriam:

Een bijna IM uit Boekarest;
Die het toernooi van menig ander heeft verpest
Won twaalfhonderd euro in totaal;
Vorig jaar voor het laatst gezien in de speelzaal
Morgen doen onze kinderen weer hun uiterste best

Vandaag staat een zware dag op het programma. Het spektakel van het Blitz toernooi gisteravond eiste zijn tol. Een half uur eerder verzamelen voor het ontbijt was voor enkelen niet haalbaar. Na ontbijten om 8 uur was er nog korte tijd om achter het bord te verschijnen. In een speelzaal met veel lege plekken begon om iets over negen de eerste partij van de dag. Tegenstanders van Joppe lijken het niet erg te vinden om met wat minder tijd op de klok te beginnen. Voor de vierde keer op rij verscheen zijn tegenstander te laat achter het bord. Voor Sarah is twee partijen op één dag geen probleem, die zit al dagen te wachten op een paar extra wedstrijden. Tim had vandaag zijn dag niet. Het begon er al mee dat hij er ’s ochtends achter kwam dat zijn ene lens door midden was gebroken. Helaas heeft hij geen reservebril meegenomen en zit er niks anders op dan zonder lenzen verder te gaan. Op het schaakbord is dat natuurlijk niet makkelijk en hij speelt op de helft van zijn kunnen. Niet alleen in de speelzaal waren er lege plekken te vinden; ook Stefan en Brent waren een tijd lang niet te vinden. Na een paar uurtjes slaap konden zij er ook weer tegenaan. Bij terugkomst bleken ze precies goed te hebben voorspeld welke spelers al klaar zouden zijn met hun partij. Mischa was in ieder geval niet onder hen. Als een van de laatste verliet hij teleurgesteld de speelzaal. Na lang verdedigen speelden tijdnood en een rekenfout hem parten. Gelijk door naar het middageten, want de tweede partij van de dag stond vlak daarna al weer op het programma. En we waren niet de enigen die op het idee kwamen om te gaan lunchen. Een ontzettend grote groep Franse jongetjes, zonder begeleiders, sloot krap achter ons aan. Helaas voor ons staan ze bekend als echte voordringers en dat hebben we geweten. Alle middelen moesten worden ingezet om te voorkomen dat de groep langs zou glippen. Brent en Stefan gebruikten al hun krachten om de trap te versperren en de rest van de Nederlanders veilig te stellen. Toen dit uiteindelijk zijn tol begon te eisen en de Fransen een doorbraak leken te hebben, greep Raymon in. Met grof geweld deponeerde hij zijn blote voeten in de neusgaten van de Franse jongetjes. De vreselijke stank die van deze voeten afkwam deed zijn werk; de Fransen deinsden verschrikt en tot huilens toe terug. Vandaag stond couscous op het programma. Naar Hiddo’s mening erg lekker eten, hoewel velen daar anders over denken. Bart houdt eigenlijk meer van de toetjes. Normaal gesproken is er één toetje per persoon, maar Bart weet er altijd een stuk of zes langs de chagrijnige dames te loodsen. Hoe hij dat doet wil iedereen wel weten, maar hij geeft zijn geheim niet prijs. Zijn broekzakken zitten elke keer wel verdacht vol. Voor vader Kroon het laatste avondmaal; daarna wordt weer afgereisd naar Nederland. Na het middageten kon gelijk worden aangeschoven voor de tweede ronde van de dag. Voor sommigen een feest voor anderen een wat minder succesvolle middagronde.
Joppe was snel klaar. Hij bood in betere stelling remise aan, want hij had hoofdpijn en ging maar slapen op de meidenkamer. Thomas en Sarah wonnen ook hun 2e dagpartij en draaien beiden met 4-5 mee in de top van het klassement. Ook Wouter had twee partijen kunnen winnen vandaag. In de ochtendronde stond hij slecht, maar plotseling miste hij mat in 2. Ook in zijn eerdere verliespartij stond hij al gewonnen. Schaaktechnisch gaat het dus goed, maar hij heeft iets te weinig punten voor hetgeen hij op het bord laat zien. Voor het eerst twee Nederlanders van dezelfde groep tegen elkaar. Raymon en Mick, zo’n beetje op de grootst mogelijke afstand van elkaar wonend, maakten er een zware partij van, maar de analyse was nog veel zwaarder. Mick won een dame-eindspel met een pion meer en mocht de lange partij invoeren. In totaal werden 7 punten gescoord, 50%, vrij normaal omdat iedereen in het Zwitsers systeem na een paar ronden op zijn eigen nivo speelt.
Het invoeren van een partij is voor velen niet zonder problemen: rondenummers worden vergeten, namen van tegenstanders verkeerd gespeld, de toernooinaam gaat in 85% van de gevallen verkeerd en soms vergeten zelfs spelers een partij in te voeren. Carsten maakte het helemaal bont. Hij is niet erg bekend met chessbase, wat resulteerde in een partij van 9 zetten met een nevenvariant van 34 zetten die niet werd opgeslagen.
Dominique stapte na een stuk of 10 zetten naar Stefan toe: “Mijn tegenstander heeft zomaar terwijl ik rond liep een van mijn stukken van het bord gehaald.” Onsportieve Fransen zijn er vele, dus onmiddellijk kwam Stefan in actie en speelde de partij na op een ander bord. Er bleek dat Dominique gewoon een paar zetten eerder vergeten was een stuk terug te slaan. Einde partij.
Andreea Navrotescu besloot voor de tweede keer met de Nederlanders te eten. Volgens Sven Dijkhuis is zij uitgerust met een bijzonder dikke reet (quote 2010), maar ze is ook erg aardig en geïnteresseerd in andere mensen, in het bijzonder Brent Burg. Haar familie is een jaar of 7 geleden naar Frankrijk geëmigreerd. Haar vader werkt als trainer in de schaakwereld. Ze vertelde interessante dingen over het wel en wee van haar club. Ook gaf ze haar mening over de knapste mannen van het toernooi. Hiddo helemaal blij: voor het eerst van zijn leven is hij iemand tegen gekomen die hem niet lelijk vond. Op de vraag wat ze van Louis Salles vond, antwoordde ze: “Hij is niet knap, hij heeft een hele dikke neus.” Toevallig zat Louis net achter haar, waardoor iedereen in een lachbui van zeker 2 minuten uitbarstte. Maar Andreea had wel gelijk.
Na het avondeten werd er door velen op de dormitory gevoetbald, alleen niet door de Nederlanders. Luuk heeft een tas met Donald Ducks mee, die gretig aftrek vonden, Raymond moest verplicht een half uur douchen, maar dat hielp niet bijzonder veel: de stank op zijn kamer bleef, zodat hij de nacht in alle eenzaamheid doorbracht. Zoals eerder gezegd sliep Joppe met hoofdpijn op de meidenkamer, Thomas ging voor een nachtje op de B-kamer slapen en Bart besloot dat de gang toch een stuk frisser was en legde zijn matras voor de deur. Wel pech voor hem: ’s nachts kwam een stelletje half dronken Fransen de stilte verstoren en ook besloten twee kleine Fransjes veel lawaai onder de douche te maken. Adele en kornuiten verzorgden weer een gratis concert op de kamer van de begeleiders, maar Adele kwam deze keer helemaal niet uit haar tekst en moest alle liedjes voortijdig afbreken. Hoongelach en een dropsleutel vielen haar ten deel. Door dit nachtelijke geweld kwam het verslag opnieuw niet af en zitten we het tussen de analyses van de partijen uit de 6e ronde te maken.
Nog een paar wetenswaardigheden:

-          Er doen dit jaar veel buitenlanders aan het toernooi mee: naast de Nederlanders ook Zweden, Roemenen, een Belg, een Duitser, veel Italianen, Litouwers en Kroaten.
-          Er is ook dit jaar een groep entertainers aangesteld die allerlei nevenactiviteiten organiseren, zoals een pingpongtoernooi, diverse voetbaltoernooien, de olympische spelen en andere spelletjes.
-          Het weer is nog steeds zeer matig.
-          Luuk snurkt

Quote van de dag:

Stefan vraagt na afloop van de partij van Sarah wat ze gedaan heeft. Sarah antwoordt direct en schuldbewust: ‘’Niks!’’

Mischa: ‘’Het wereldrecord op de marathon: 40 km


Geen opmerkingen:

Een reactie posten