zaterdag 7 juli 2012


Saint-Lo 2012 Verslag dag 1

Een trieste dag. Allereerst vreselijk vreselijk vroeg opstaan en dan hoor je op het nieuws dat Gerrit Komrij is overleden. Deze schrijver/dichter laat natuurlijk een groot gat achter. Wij proberen met onze verslagen die enigszins op te vullen. Zijn niveau zullen we nog niet halen, maar als u de verslagen van vorig jaar gelezen hebt (zie Utrechtschaak), weet u dat we dicht in de buurt komen.

In memoriam:

Met de dood van Gerrit Komrij;
Zijn wij niet zo blij
Het was zo’n fijne vent;
Fijn dat we hem hebben gekend
Hopelijk speelt iedereen morgen een goede partij

De NS-hispeed deed haar naam vandaag geen eer aan. Twintig minuten vertraging en de treinkaartjes zijn voor het grootste gedeelte nooit aangekomen. Hiddo had alles keurig betaald, maar geen kaartjes ontvangen. Dus maar gebeld en afgesproken dat hij ze uit een automaat in Rotterdam kon halen. Speciaal daarvoor kreeg hij een pincode. Maar het ding vroeg eerst om de boekingscode en die had Hiddo thuis laten liggen. Inmiddels stond voor de balie internationaal een rij van meer dan 10 man, dus maar gebeld, want de trein zou binnen een half uur arriveren. Het blijkt dat de NS een bijna perfect zoeksysteem heeft: er kon niet worden gezocht op datum of achternaam, slechts op e-mailadres. Hiddo kreeg twee boekingscodes, maar deze bleken beiden van jaren terug. Na nog wat heen en weer gebel, kon de juiste boekingscode achterhaald worden. Maar opnieuw geen kaartjes: deze waren al geprint, stond op het scherm te lezen. Opnieuw bellen naar NS-internationaal en naar enig zoeken kwam het antwoord: de kaartjes lagen in Utrecht. Gelukkig had de Thalys enige vertraging, waardoor er nog iets geregeld kon worden: Maar liefst 11 tickets konden worden uitgedrukt. Hiddo had wel alle rijtuigen en stoelnummers opgeschreven, maar op vele stoelen zaten al mensen, waarschijnlijk had de NS mensen dubbel geboekt of was er iets mis met het systeem. Bij de conducteur nog de resterende vervoersbewijzen gekocht en het is maar te hopen dat het bedrag van 350 euro terug wordt betaald.
Gelukkig konden de meeste spelers bij elkaar zitten. Enkele anderen zaten op het balkon, op en tussen de koffers, gelukkig doken ze er niet in.
In de trein werd kennis gemaakt met Felix en Gustav, twee kleine Nederlands/Franse kindertjes die snoep erg lekker vonden en van hun koekjes een grote teringzooi maakten. Wel waren ze behulpzaam met het bedenken van Franse namen voor de Nederlandse spelers, een jarenlange traditie. Niemand had echter een woordenboek meegenomen.
Ook een Fransman die in Parijs woonde en in Amsterdam werkte in de filmindustrie (volgens eigen zeggen maakte hij documentaires, maar wij denken dat hij een bepaald soort films maakt dat voor het merendeel van de Nederlandse deelnemers op dit moment verre van geschikt is) was hiermee behulpzaam. Ook werd er nog kennis gemaakt met vier oude Fransjes die Sarkozy hebben gestemd en die tijdens hun driedaagse vakantie in Antwerpen geen vogeltjesmarkt, dierentuin en diamantmuseum hebben gezien, maar wel enige orthodoxe Joden.
Marijn heeft van thuis erg goede manieren meegekregen, dat wordt hier minder gewaardeerd. Zo zegt hij ‘’u’’ en ‘’meneer’’ tegen de begeleiding. Nadat Brent zei dat hij echt geen meneer was, keek Marijn even vertwijfeld en vroeg toen behoedzaam: ‘’Bent u dan een mevrouw?’’.


In de bus van Parijs naar Saint-Lo toonde Marijn ook zijn beleefdheidskwaliteiten. Elke begeleider werd met u aangesproken. Dit werd Hiddo op een gegeven moment teveel. Marijn mocht de u niet meer uitspreken en moest dit vervangen door een e. Dan kreeg je zinnen als “in de bes zitten”, “Is het gelekt?”, etc. Maar wat bedoelde Marijn precies toen hij zei dat je een lel voor je oren kon krijgen? Ook Epke Zonderland op de rekstok doet wat vreemd aan.
De kinderen vermaakten zich wel: schaken, snoep eten, moppen tappen en andere spelletjes. Sarah blijkt een goed talent voor tekenen te hebben, en is vooral gespecialiseerd in Fokke en Sukke strips.
Op Gare du Nord pikten we vier Roemeense deelnemers (waaronder de nummer 1 van de beauty-contest van 2010 en de winnaar van het IM-toernooi 2011) op die al om 4.30 hadden moeten opstaan. Via auto-vliegtuig-bus-taxi had men het station weten te bereiken om daar 2 uur op ons te moeten wachten.
Een slechte dag voor de Nederlanders in de tour; allen verloren enkele minuten. Gelukkig kon Hiddo zijn verdriet in bedwang houden en zich verheugen op zijn befaamde Piet-Piraat-hagelslag. Helaas, bij het uitpakken van de tas bleek het plophagelslag te zijn met plop-mutsjes. Hopelijk kan die tippen aan de Piet-Piraat-hagelslag met goudstaven.
De andere groep Nederlanders kwam pas rond middernacht aan in Saint-Lo. Met een priv├ęchauffeur en geen buitenlanders in hun bus prijsden ze zich gelukkig. Pech dat ze geen ontbijt, middageten en avondeten hebben aangevraagd en met 50 euro per persoon 10 dagen moeten rondkomen. Gelukkig hebben de dames Rosa Ratsma en Mia Rosa Hupkens al een plan opgevat om deze week extra geld bij te verdienen. Hoe ze dat gaan doen proberen ze nog even geheim te houden, maar de Franse jongens zullen het wel op prijs stellen.  De 2000 euro bij het olieworstelen in bikini zijn ze in ieder geval misgelopen.


Quote van de dag:

Raymon nadat Hiddo had aangekondigd dat we 45 minuten tijd hadden om iets te eten in het wegrestaurant: “Hoe lang is dat?”

Marijn nadat hij de Hiddo-kwis had overgenomen: “Het onderwerp is snoep. En dan nu de vraag: “Wie heeft de hoogste rating aller tijden gehad? ””

Dominique tegen Brent: “Mijn vader blijft tot dinsdag, dan kan hij nog net meedoen aan het gehandicaptentoernooi.’’

De Franse namen voor de Nederlandse deelnemers:

Thomas Mollema        - Caissemere
Bart Borm                  - Bormbe
Raymon Oord            - Place
Marijn den Hartog      - Le Duce
Mischa Senders          - Chaimes
Wouter Manenschijn  - Luneluit
Carsten vd Hoeven    - de La fermes
Luuk Weidema           - Paturagemere
Sarah van Rooden      - de Roouges
Tim Yue                     - Tu
Simon Elgersma          - Elgelasmere
Mick Godding             - Dieuobject
Joppe Kroon               - Couronne
Dominique Kroon       - idem

De Franse namen van de begeleiders zijn we kwijt, maar die staat in het 1e dagverslag van vorig jaar en worden nog opgezocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten