woensdag 22 februari 2012

E-team 4e op NOSBO-competitie

Het NOSBO-kampioenschap voor E-teams werd dit keer, net als vorig jaar, in de speellocatie van de Paardensprong gehouden. Opnieuw slechts zes teams, waarvan de krachtsverschillen nogal uiteen liepen.

De organisatie was niet, zoals voorgaande jaren, in handen van de NOSBO, maar deze besteedde dat uit aan de Paardensprong. Bram Baptist en Ronald van Nimwegen kweten zich uitstekend van hun taak. Jammer was wel dat de NOSBO besloten heeft, uiteraard zonder jeugdleiders te raadplegen, om voor dit toernooi inschrijfgeld te vragen (en maar liefst acht euro). Nu is dat bedrag niet veel en voor elke club wel op te brengen, maar in het verleden vonden de jeugdleiders dat de NOSBO ook wel wat mocht bieden voor het lidmaatschap en dat de zaalhuur en prijzen best betaald konden worden uit de contributies.

Het eerste team van de Paardensprond maakte de favorietenrol meer dan waar. Met de huidige Nederlands kampioen 2003 en de voormalig Nederlands kampioen in het team, en 4e stappers aan de laatste borden zal het op het NK in Barneveld ook hoge ogen kunnen scoren. In de Hunzeborgh won het al haar wedstrijden met veel gemak.

Tweede werd, tot mijn verrassing, Unitas. Met Pieter van Foreest heeft men een uitstekende 1e bord speler, maar de rest van het team is niet al te sterk. Dat zegt ook wat over de overige teams. Zelf had ik meer verwacht van Groningen, maar na een sterke start met een 4-0 overwinning tegen het zwakke Ten Boer wist het team niet boven zichzelf uit te steigen. Een klein teken aan de wand kwam al naar boven in deze wedstrijd: aan alle borden had iemand schaak gestaan zonder dat de tegenstander het had gemerkt.
.
Tegen de Paardensprong 1 werd behoorlijk tegenspel geboden en hebben zeker twee spelers gewonnen gestaan, maar uiteindelijk werd het wel 4-0 voor de tegenpartij. De 3-1 overwinning tegen Paardensprong 3 kwam vrij makkelijk tot stand. In de volgende wedstrijden zou het er echt om gaan. Helaas bleken de concurrenten om de tweede plaats, Unitas en Paardensprong 2, te sterk. Tegen Unitas waren er kansen op meer, maar zowel Andries-Jan als Luca lieten zich de kaas van het brood eten.
Tegen de Paardensprong 2 kwamen we er helemaal niet aan te pas: iedereen speelde veel te snel en verloor kansloos, alleen Luca kwam tot winst.

Ingmar aan het 1e bord speelde over het algemeen iets te snel om echt indruk te maken. Verliespartijen tegen Pieter en Jonas Hilwerda zijn logisch, maar kwamen al in de opening tot stand. Luca was juist het tegenovergestelde: hij denkt lang na (15 minuten bedenktijd is aan de korte kant voor hem), deels door een soort natuurlijke rust, deels door onzekerheid en constant op zijnde naar de beste zet. En hij is nog geen tijdnoodspecialist. Met minder dan 5 minuten op de klok, klapt hij dicht. Maar hij kan het, mede dankzij zijn goede openingskennis, iedereen moeilijk maken.
Andries-Jan is nog te jong en onervaren om veel punten te scoren. Iets beter kijken wat de tegenstander van plan is en hij scoort 4-5 ipv 1.
Benjamin speelt ook nog iets te snel maar is wel een goede teamspeler: altijd inzet en zet door tot het eind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten