zondag 17 juli 2011

Saint-Lo 2011 Laatste verslag

Saint-Lo 2011 Verslag 12, 13, 14 en 15 juli
Op de 12e regen, regen en nog eens regen. De 500 meter naar de mensa werd een ware martelgang, maar gelukkig zijn de Nederlands niet zulke watjes als de Fransen, waarvan er velen met de auto gingen.
Van de ochtend herinner ik me niet veel meer, dan maar een kort overzicht van de partijen (voor zover ik er nog iets van weet). In de U 1400 groep moesten Tyro en Maarten onderling uitmaken wie de voornaamste belager van de Roemeense koploper zou worden. Maarten won in de opening een stuk, dat hij later met rente terug gaf. Een zeer plezierig koppie en een huilend jongentje (“hij speelde zo snel”) waren het gevolg. Tyro heeft nu 6 partijen achter elkaar gewonnen.
Aan het 2e bord werd Wouter kansloos weggetikt door Pierre Barbot. Wel blijft hij met 5 punten de hoogst genoteerde Nederlander, al moet hij die positie delen met Ivo, Midas en Tycho.
De hele dag stond in het teken van het pannenkoekenteamsnelschaaktoernooi, dat ’s avonds om 20.00 zou beginnen. Dit is een toernooi waarbij de zestallen gemiddeld niet meer dan 1650 rating mogen hebben. Sterke spelers moesten dus worden gecompenseerd door wat veel minder sterke spelers. Langs de kant staan ouders die crepes bakken die voor 50 cent gekocht kunnen worden. Ook wordt er elke ronde geloot aan welk bord de winnaar voor het hele team pannenkoeken wint. Het was een heel gepuzzel om goede teams te formeren, gelukkig waren Marielle en Mike Kroon ook bereid mee te doen. Het eerste team, men in Hiddo, werd gemaakt door de meest underrate spelers en beste snelschakers bij elkaar te voegen. Dit team (Midas, Tycho, Hawkie, Koos, Cas, Mischa) had de zware taak kampioen te moeten worden. De afgelopen twee jaar had ook een Nederlands team gewonnen, dus we hadden iets te verdedigen.  Ook de andere teams hadden als thema Hiddo: Romeo and Hiddo, the good, the bad and the Hiddo, Alice in Hiddoland, The world according to Hiddo)
Voor de gelegenheid hadden de meeste Nederlanders een oranje T-shirt aangetrokken. Tyro’s moeder deelde petjes uit van Chesscool, waardoor iedereen er goed herkenbaar uitzag. De voorrondes gingen uitstekend. Alle teams plaatsten zich voor de KO-fase. Het eerste team won zelfs al haar wedstrijden. Na de vijfde ronde trakteerden Tim, Mick en Ivo ijsjes vanwege te vaak te laat komen. Tyro vond zijn eigen toernooi de volgende dag belangrijker en gaf er na twee ronde de brui aan. Hij werd vervangen door Ellende Freijter.
In de KO-fase ging het goed mis. Men in Hiddo speelden voor het eerst gelijk, en toen moest er geloot worden wie er een beslissingsvluggertje moest spelen. Dit werd Hawkie, die daarvoor een beetje ongelukkig verloren had. Ook nu had hij weer kansen, maar weer was het zijn tegenstander die er met de overwinning vandoor ging. Uitgeschakeld. Hawkie had het er erg kwaad mee. Ikzelf liet een koning instaan in onduidelijke stelling, een van de redenen waardoor the world according to Hiddo met 2½-3½ verloor. Ook het team the good, the bad en the Hiddo verloor. De hoge topborden (Stefan, Etienne en Brent) werden gecompenseerd door drie leden van de famillie Kroon. Veel 3-3tjes waren het gevolg. Joppe moest het beslissingsvluggertje spelen en deed dat behoorlijk, maar kwam net te kort. De andere teams zouden een en twee ronden later worden uitgeschakeld. Lydia, die moeder de Freijter verving in het team Romeo en Hiddo, had al haar wedstrijden gewonnen, maar was haar zenuwen in het beslissingsvluggertje niet de baas, ook al speelde het Zweedse jongentje Petersson ook sterk.
Geen enkel team bij de halve finales, dat is wel eens anders geweest. Ook de organisatie vond het jammer: minder geschreeuw, geen wave, geen Wilhelmus. Tegen 02.00 uur gingen de meesten naar bed.
Daarom de volgende dag geen ontbijt om 8.30 uur. Hiddo, Koen en Thomas haalden croissants, chocobroodjes en baguettes bij een supermarkt, die om 11.00 in de centrale hal van de dormitory werden verorberd.  Daarna even voorbereiden voor degenen die dat konden en dan alweer de lunch. Het leek een belabberde ronde te worden. Op een gegeven moment 1 uit 6, maar dat trok later bij. Uiteindelijk toch weer 12½ punten, net als in drie eerdere rondes.  Maarten verloord een beetje onnozel. Met veel stukken meer liet hij zich plotseling mat achter de paaltjes zetten: weg superhoge klassering. Dominique was langzamerhand erg moe aan het worden en verloor voor de tweede keer achter elkaar. Tyro ging wel door met winnen en steeg naar de gedeelde eerste plaats. In het hoofdtoernooi bleven Sven en Tycho het goed doen. Beiden deden nog mee voor de eerste plaats in hun leeftijdskategorie. Ook Ivo en Midas konden bij winst in de slotronde hoog in het algemeen klassement komen.
’s Avonds werd er nog gevoetbald door een Nederlands team U13 met de nodige dispensatiespelers. Het  team won na strafschoppen de halve finale, maar werd na strafschoppen in de finale uitgeschakeld. Daarna was er een soor kermis met allerlei spelletjes, maar daar deden de Nederlanders niet aan mee. De kinderen die hoog in het klassement stonden, werden nog wel voorbereid, de anderen konden zichzelf vermaken. Thomas moest zijn straf ondergaan voor teveel asostreepjes en maakte alle toiletten schoon op de 4e verdieping, onder het zingen van het soplied en met een voetbal.
Om  23.30 gingen de meeste C- en B-spelers naar het vuurwerk in de stad. Dat was weer geweldig, maar de band die speelde was nog slechter dan vorig jaar. Dat belette velen niet om de dansvloer onveilig te maken. Samen met twee dronken Fransen Pierre Barbot en Yannis Aubry alsmede de verliefde Noemie Klipper werd de polonaise ingezet. Rond 0.00 moesten de C-spelers naar huis, maar vantevoren werd nog even Koos in de draaimolen gezet. Hij won een vrijkaartje voor een volgende rit, maar zowel de twee Fransen als Rosa werd uit de draaimolen gehaald.
Op de terugweg moesten Brent en Koen de Fransen in de goede rich ting leiden en af en toe waren daar stilstaande auto’s voor nodig. Stefan troostte ondertussen de huilende Noemie, die werd afgewezen door Brent.
De volgende dag moest er al om 9.00 uur aangetreden worden. Hadden de Nederlanders meer nachtrust gehad dan de Fransen? Je zou het haast zeggen, er werden maar liefst 17,5 punten behaald. Maarten sloot zijn toernooi goed af, maar was niet helemaal tevreden. Misschien was hij schaaktechnisch wel de beste speler in zijn groep, maar een paar blunders hielden hem af van een podiumplaats. Wel werd hij de beste speler t/m 8 jaar. Cas haalde de prijs op en die staat nu bij hem of Tyro.
Tyro verloor de laatste partij van zijn Roemeense concurrent die het toernooi won. Misschien een beetje angstig bood hij remise aan, maar dat wilde de Roemeen niet. Toen de zwarten de open f-lijn veroverden, was het pleit snel beslecht. Met 7 punten werd Tyro gedeeld derde, op TPR vijfde.
Joppe won zijn laatste twee partijen en kan met 6½ punten terug kijken op een goed toernooi. Hij werd in de eindstand 7e.  Dominique viel na drie nederlagen op rij (te vermoeid) terug.
In het hoofdtoernooi won Midas zijn laatste drie partijen. Hij werd net als Tyro gedeeld derde en op performance vijfde.  Dit ondanks bijzonder weinig slaap. Ivo won ook zijn laatste partij en kwam op 6½, goed voor een 13e plaats.
Sven won en eindigde op 6 punten, goed voor de eerste plaats in zijn leeftijdscategorie. Tycho behaalde de op een na hoogste TPR van de 6punters en werd tweede in zijn categorie. Ook Tim en Catheleijne behaalden 6 punten. Tim had de hele tijd in de subtop gespeeld, Catheleijne maakte veel goed na een slechte start met twee nullen.
Van de anderen moet vooral de prestatie van Lydia worden genoemd. Ze is in een jaar veel sterker geworden en de 5½ punten die ze haalde was grotendeels tegen sterkere tegenstanders. Koos en Wouter behaalden beide 5 punten, maar speelden een heel verschilldend toernooi. Koos won zijn laatste vier partijen, Wouter verloor de laatste drie. Ook Hawkie deed het met 5½ bijzonder goed en veel beter dan zijn rating.
Na de ronde en lunch gingen veel Nederlanders zwemmen in het prachtige, nog maar zes jaar oude zwembad van Saint Lo. Even lekker ontspannen na een weekje schaak. Na 1,5 uur weer terug voor de prijsuitreiking. De organisatie deed dat uitstekend en was in een uurtje klaar. Iedere speler kon kiezen uit een rijk gevulde tafel met prijzen. Sommigen namen een voetbal of basketball, twee Zeeuwen namen een supergrote beer, Maron nam een aap. Verder o.a. twee popcornmachines, een koffiezetapparaat, een reuzenschaakspel en een voetbalspel zaten bij de veroverde dingen. Gelukkig geen fiets, die zijn nauwelijks met de Thalys mee te krijgen.
Na de prijsuitreiking gratis frisdrank, wijn, cider en chips en daarna lekker voetballen. Om 20.00 uur voor de weinig overgebleven buitenlanders en enige Fransen restjes in de mensa, waar je zoveel kon opscheppen als jezelf wilde. De kleintjes gingen met moeders ondertussen naar de Mac. ´s Avonds mocht iedereen zo lang opblijven als men wilde, maar eerst moesten koffers gepakt worden en achterstallige partijen worden ingevoerd.  De meesten vermaakten zich met pingpong, poker, schaken en chips eten. De organisatie had voor het ontbijt koekjes, chips en sinasappelsap geregeld. De chips ging dus al eerder op.
De volgende dag was het om 8.00 uiterlijk opstaan, kamers schoonmaken, een paar koekjes naar binnen werken en de bus in. Sommigen hadden slechsts 2 uur slaap gehad. Helemaal bont maakte Thomas het met slechts een half uurtje slaap. Dit werd voor een deel in de bus en trein ingehaald.
De bus deelden we opnieuw met een aantal Zweden en drie Roemenen, waarvan de twee volwassenen hun meereizende jongentje van 12 wilden verkopen. Gelukkig had Hiddo te weinig geld bij zich.
Twee uur voor vertrek waren we op Gare du Nord. Daar kregen de kinderen, net als op de tussenstop onderweg, enige broodjes en de ijsjes (vanwege de ijsjesscore van gisteren).
Om 15.25 de Thalys in. Tot dan een zeer voorspoedige reis, maar dat zou niet zo blijven. In Brussel riep men om dat vanwege personeelsproblemen de Thalys niet verder ging. We konden wel met een gewone trein naar Nederland reizen. Deze strandde echter in Antwerpen, omdat iemand op het traject naar Roosendaal zelfmoord had gepleegd. Ondertussen waren Tim en Mick al niet meer bij ons. Ze hadden in Brussel de trein naar Luik en Maastricht genomen.
De Belgische spoorwegen zouden bussen regelen richting Roosendaal, maar daarvan hebben we er maar twee gezien, dit na 1,5 uur wachten. Wel ondertussen voor 16 man patat met een curryworst gekocht (wat echter gewoon een frikandel bleek te zijn) en flesjes water. Toen dat op was bracht de Belgische NS ook nog water langs, maar nog steeds geen bussen. Daarom maar de Thalys van 20.31 genomen, die ons om 21.30 in Rotterdam bracht, ongeveer 3,5 uur later dan verwacht. Vader Mollema haalde Brent, Thomas en Mischa in Antwerpen op en ook de familie Kroon ging vanuit daar verder met de auto. In Rotterdam slechts twee ouders ipv de gebruikelijke minimaal 1 per speler. Een groep ging na een vlug afscheid verder naar Leiden, Tyro en Cas bleven zitten tot aan Amsterdam en de overigen via Utrecht, waar Tycho, Sven en Hawkie werden afgezet, naar het oosten en noorden des lands.
Het einde van een mooie, maar weer vermoeiende (ook vanwege mijn verkoudheid en slechte stem) schaakreis. Volgend jaar opnieuw!

dinsdag 12 juli 2011

Saint-Lo 2011 verslag dag 6

Saint-Lo Dagverslag maandag 11 juli

De vermoeidheid begint langzamerhand toe te slaan. De Saint-Lo trip en de late bedtijden maakten het voor de begeleiders moeilijk om wakker te worden. Omdat dit ook wel voor de kinderen zou gelden, werd besloten het bezoek aan de plaatselijke piscine af te gelasten en te verplaatsen naar de laatste dag. Met de discussie die hieraan vooraf ging zullen we u niet vermoeien, wel was een belangrijk argument dat we niet wisten of het zwembad wel open was.
De grote vermoeidheid van de begeleiders kwam ook door het bezoek van Noemie Klipper, waarmee tot drie uur ’s nachts werd gediscussieerd over verschillen tussen Fransen/Frankrijk en Nederlanders/Nederland, de ideale man/vrouw en haar schaakprestaties. De met een 7,5 gewaardeerde Française (Hiddo) misschien een oogje op Brent. De gebruinde Brabander begon ietwat teleurgesteld aan het toernooi omdat zijn favoriete Française, waarmee hij een jaar lang facebookcontact had, er plotseling vandoor ging met iemand anders. Wellicht verlaat hij Saint-Lo toch niet als vrijgezel.
Brent verloor bij het Houtje hoofd Helder toernooi onlangs een auto. Tijdens een storm besloot een boom precies op zijn auto te vallen. De plaatselijke hangjongeren staken het ding een dag later nog in de fik, waardoor zelfs de losse onderdelen niet meer te verkopen waren. Gelukkig hebben de Fransen hier kennis van genomen. Op weg naar de mensa komen we langs een parkeerplaats waar op twee plekken met grote letters reserve staat geschreven. Een van de auto’s kan ongetwijfeld wel mee worden genomen naar Nederland. Onderweg kan dan als tussenstop Noemie in Nancy worden afgezet.
Drie mensen staan na de ochtendverzameling op drie telaatstreepjes en moeten op ijsjes trakteren: de twee Limburgers en Ivo.
Een van de animators vertelde dat ze een pot pindakaas gevonden hadden op de brug en deze bij de bar kon worden opgehaald. Ivo herplaatste daarop de pot met nu een tandenborstel erin weer op dezelfde plaats.
Enige Françaises wilden wel eens proeven hoe Piet Piraat hagelslag smaakte en werden door Hiddo getrakteerd. Helaas bleef het daarbij.
Na de drukke laatste drie dagen was deze dag zeer relaxed. Spelers konden na het ontbijt het bed weer in kruipen, voetballen, tafeltennissen of iets anders doen. Op de gebruikelijke tijd (11.00) werd weer een uurtje voorbereid, om 12.30 ging iedereen weer lunchen en om 14.00 uur begonnen de partijen. Voor de ronde wilde Hiddo graag met Kutkind op de foto, maar dat werd geweigerd. Daarom ging Hiddo maar foto’s maken van alleen het kutkind, ondanks diens hevige protesten.
Lydia speelt een zeer sterk toernooi, ze is ten opzichte van vorig jaar erg veel beter geworden. Vandaag won ze weer van een 1600+ speler. Nu was het deze keer misschien ietsje minder lastig dan anders, omdat haar tegenstandster de dag ervoor nog met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis lag.
De tegenstander van Dominique vond het heel vervelend om van een meisje te verliezen: nog tijdens de partij verfrommelde hij het notatievelletje, en na afloop kraste hij zijn rating van 1250 door en maakte er 300 van. Toch netjes, enige vorm van zelfkennis, dat zie je niet vaak op die leeftijd.
Koos heeft tot zijn en onze grote vreugde eindelijk zijn eerste volle punt behaald. Koos is zonder enige twijfel de grootste schaakliefhebber van allemaal, en de afgelopen week heeft hij zich groen en geel geërgerd aan het afbraakschaak van zijn tegenstanders: alleen maar op saaie manieren houtjes schuiven in plaats van stukken offeren. Hopelijk voor Koos volgen er nu nog 3 puntjes.
Joost Jan Pannenkoekenbakker (zo heet ie vandaag met het pannenkoekentoernooi in het vooruitzicht) speelde alweer remise in alweer een gewonnen stelling. Inmiddels staat de remiseteller al op 4, belachelijk natuurlijk voor een kind van 12. Wellicht heeft zijn moeder hem een Nintendo 3DS beloofd bij 6 remises.
Rosa is in vorm en won vandaag van één van haar vriendjes, Quentin Roussey. Een redelijk sterke speler, maar tegen Rosa was hij totaal van slag en gaf grof materiaal weg. Het was overigens wel een mooie truc van Rosa, die opeens weer veel zin in schaken heeft.
DE grote man tot nu toe is Wouter, die maar liefst 5 uit 6 heeft. Dit deed hij door vandaag een briljante partij te spelen tegen een speler met 350 punten meer. Morgen gaat hij volgens sommige begeleiders gehakt maken van Barbot op bord 2.

Na de ronde was er de mogelijkheid mee te doen aan het voetbaltoernooi onder 13 jaar. De Nederlanders waren goed op dreef en wisten 3 van 4 wedstrijden met 1-0 te winnen. Kwam dit door de sterke voetballers of door de inspirerende teamnaam, Oh, oh, Hiddo? Tijdens de finale op woensdag zal duidelijk worden of het team opgewassen is tegen de Fransen en voor het eerst in de geschiedenis het voetbaltoernooi zal winnen. Ook Cas vermaakte zich goed tijdens de voetbalwedstrijden en leeft zich uit nu er geen vader meer in de buurt is. De aanvoerdersbandjes bleken een goed middel om handen, voeten, ogen, mond, armen en benen vast te binden en voort te bewegen als een worm. Begint hij niet wat erg vroeg met deze praktijken? Wel opmerkelijk dat de moeders allemaal fanatiek meewerkten.

Er lopen vreselijk veel lelijke mensen rond in Saint Lo. Zelfs de immer aardige Leonore loopt liever met haar ogen dicht door de speelzaal. Onze overbuurman, (de Viezegast vanaf nu) spant de kroon: alle EO kijkers zullen bij het zien van deze man onmiddellijk gaan geloven in de evolutietheorie. Als God goed is, kan hij dit figuur nooit geschapen hebben. Tevens lopen er veel potentiële Mr Beans rond in de speelzaal: Hiddo wil daarom morgen tegelijk met het pannenkoekentoernooi een Mr Bean Lookalike wedstrijd gaan houden. Kandidaten zijn Thomas Mollema, een Franse Thomas en nog een stuk of 4 anderen.

Quote van de dag (nadat de hoofdquote niet door de censuur kwam):

’t Kutkindlied. Melodie: onbekend
Kutkind, kutkind, kutkiiiiiind,

Hey dit is het kutkindlied
Zing maar mee ook al ken je het niet,
Linkeroog en rechteroog
Ik wou dat hij ze niet bewoog

Linkerhand en rechterhand
Ik wou dat hij ze had verbrand

Linkeroor en rechteroor
Oh wat zijn ze beiden goor

Onderkaak en bovenkaak
Elke klap is altijd raak

Linkerbil en rechterbil
Waarom houdt hij ze nooit stil?

Linkerbal en rechterbal
Alsof hij ze gebruiken zal

NB: Etienne heeft vandaag voor het eerst gewonnen, tot grote verbazing en ontsteltenis van eenieder die aanwezig was.

maandag 11 juli 2011

Saint-Lo 2011 verslag dag 5

Saint-Lo 2011 Verslag zondag 10 juli
De vijfde dag was aangebroken en moe stonden alle kinderen weer te luisteren naar het gebruikelijke lijstje van Hiddo. Alle gezichten? Nee, twee weerstonden de drang: Midas en Brent. De laatste bleek de hele nacht niet te hebben geslapen vanwege het gesnurk van Hiddo. Midas bleek niet veel van vorig jaar geleerd te hebben: ook nu ging hij bijna van zijn stokje door gebrek aan nachtrust. Spelen bleek nog wel te gaan, maar het dagje Mont St. Michel zou hij moeten missen. Een middagje bijslapen was noodzakelijk. Brent zou pas 2,5 uur na het begin van de ronde in de speelzaal arriveren.
Bij het ontbijt ontbrak het beleg niet, alhoewel het brood vandaag niet te eten was. Op zondag worden er geen stokbroden gebakken. Ze werden vervangen door iets klefs. Gelukkig was er wel een chocoladebroodje of een croissantje. Zoals gewoonlijk nam iedereen zijn eigen beleg mee, maar Ivo leek niet van plan te zijn pindakaas te eten. Dit had wellicht te maken met de gebeurtenissen van de vorige nacht: na een lange dag en avond waren Ivo en Etienne aan het tandenpoetsen, toen plots Koen binnenkwam met een pot pindakaas. Na diens komst werd besloten dat het een goed alternatief voor tandpasta was. Een filmpje, later pindakaas-boy genoemd, waarin een vrolijke Ivo te zien is als hij zijn bijtertjes eens schoonmaakt, was het resultaat. De pindakaas werd na het ontbijt maar achtergelaten op een brug.
Eigenlijk iets te laat voor de ronde, maar gelukkig gecompenseerd door een vertraging aan de kant van de Fransen, begon iedereen, zonder enige voorbereiding, aan zijn partij. Mischa was hierop een uitzondering, want toen hij hoorde dat hij tegen ‘Kutkind’ moest heeft hij de hele rest van de zaterdag zitten pluggen. Dit alles niet zonder resultaat, want na de opening was een comfortabele stelling te zien voor de witten. Helaas is de arrogantie van ‘Kutkind’ niet alleen gebaseerd op dwaasheid, maar de kleine roodharige duivel speelt zo nu en dan ook nog aardig goed, geheel met geluk natuurlijk. Midas won redelijk gemakkelijk, ondanks zijn moeizame start. Koos heeft met zijn heldere, goede, onfeilbare en bovendien erg solide spel een soepele remise gehouden en zodoende de mijlpaal van één punt weten te behalen. Etienne mag hier wel lering uit trekken, want de 0.0 verwachtingsscore van de begeleiders klopte jammer genoeg. Desondanks heeft hij wel het doel van elke sporter behaald: de Olympische Spelen. 
In de groep voor de jongere goden werd Maarten, druk bezig in een winning-streak, eindelijk een halt toegeroepen en hij staat nu met 4 uit 5 in de top van de groep. Tyro heeft zich ook bij hem gevoegd door nu zijn vierde overwinning op rij te boeken, in een partij die later als volgt door Leonore werd beschreven: eerst staat hij een stuk voor, dan een dame achter, dan een dame tegen een toren en een loper achter en toen een mat voor.
Nadat de laatste partij eindelijk klaar was, vertrokken we richting de lunch. Onderweg passeerden we de wachtende bus die ons naar Mont Saint-Michel zou brengen. Tot onze grote vreugde was deze bus al redelijk gevuld met de Zweedse delegatie (bestaande uit allemaal emigranten uit Rusland). Dezelfde delegatie wist een dag eerder bij het diner keurig voor te kruipen en op die manier een mannetje of 80 te slim af te zijn. Nu hebben ze een uurtje op ons gewacht in de bus, de Nederlanders moesten eerst nog eten. Eenmaal aangekomen hadden we drie uur de tijd en iedereen ging zijn eigen weg. Een deel van de groep ging onder leiding van Koen en Brent de Tour kijken in een cafeetje. Een ander deel ging richting het museum en zocht het wat hogerop op het eiland en de rest liep overal en nergens over het eiland heen. Nadat er meerdere ijsjes uitgedeeld waren en iedereen weer beneden was verzameld, maakten we een geweldige strandwandeling. Vanaf het eiland waren op het strand mooie teksten te lezen, welke van de schaker Fabian Fell leken te komen. Zijn naam stond, vergezeld door een lichte sneer naar ons Nederlanders, in koeienletters in het zand. Na een vriendelijke boodschap terug werden er nog vier groepfoto’s gemaakt: alle kinderen, alle begeleiders, alle ouders en alle Etiennes.
Vervolgens gingen we met de hele groep op zoek naar een restaurant dat we onderweg waren tegengekomen. Na een frisse duik in de fontein hadden we drie kwartier de tijd om te eten voordat de buschauffeur wilde vertrekken. Daar dachten de Zweden echter anders over, die toen nog moesten beginnen aan hun hoofdgerecht.  Bij vertrek kregen we een enquête over het restaurant, deze is met behulp van een Frans liedje ingevuld: voulez vous..? Met een boze buschauffeur vertrokken we weer naar de veilige basis. 
Quote van de dag :
Maar liefst drie stuks vandaag.
Nadat Hiddo Dominique erop had gewezen  dat je altijd een stuk moet slaan als de tegenstander dat weggeeft en dit niet moet uitstellen, probeerde hij dit met een metafoor duidelijk te maken. “Als je vader je zakgeld aanbiedt, neem je dit ook direct aan en zeg je niet dat je wel een weekje kunt wachten. ”  Dominique: “Dat doet mijn vader zelf wel.” 
Een paar Franse spelertjes waren aan het schreeuwen in de gang naar de speelzaal. Hiddo: “Silence svp, if you cry, we can’t analyze.”
Nadat Koen Thomas had verboden om stenen naar beneden te gooien. Sven: “Dat mag alleen als Hiddo beneden loopt.”

zondag 10 juli 2011

Saint-Lo 2011 verslag dag 4

Saint-Lo Dagverslag zaterdag 9 juli
De eerste dag dat er geen telaatstreepjes uitgedeeld hoefden te worden is gek, gezien hele korte nacht voor het gros van de deelnemers. Iedereen was op tijd bij het ontbijt, alhoewel Ivo op de dagelijkse 500 meter wandeltocht naar de mensa nog een schoen en een sok moest aantrekken. Snelschaken tot 2 uur ’s nachts en daarna nog een geheimzinnige verschijning in de slaapgang zorgden voor de nodige slaperige gezichten toen iedereen zich om half 8, vlak voordat de begeleiders wakker werden, weer verzamelde in de hal. Een moeder in paniek had in haar moederlijke overbezorgdheid de deelnemers wat vroeger dan gepland wakker gemaakt. Hiddo reageerde met de introductie van het tevroegstreepje: eens maar nooit meer.
Er moest op goed ontbeten worden want er wachtten deze dag 2 rondes. Om extra energie op te doen introduceerde Koen een nieuwe maaltijd bij de vaste Saint-Lo-gangers, in plaats van eigen beleg had hij eigen cornflakes mee genomen om de stokbroodjes met jam te ontwijken. Voor de ochtendronde kon er weinig meer gedaan worden aan voorbereiding maar dat weerhield Tim er niet van om op zet 7 een nieuwtje te brengen. In de Najdorf liet hij na e5 van zijn tegenstanders zijn paard op d4 instaan. Een snelle nul leek in de maak maar Tim rechtte zijn rug en deed zijn tegenstander in zijn broek schijten van angst waarop deze in een stelling met nog steeds een stuk meer remise aanbood. Tyro ging de ochtend en de middag ronde als een speer, twee punten binnen een half uur en de complimenten van Leonore. Dat ze verpleegkundige ambities heeft schemert overal in door: ze zorgt voor een hechte groep, legt het verband tussen de zetten uit, als iemand verliest, doet ze een pleister op de wonde, alles neemt verpleegkundestudent voor haar rekening. Alleen haar badge voor wassen ontbreekt nog, aangezien Mischa deze reis nog niet met water in contact is gekomen. Daarom zal dit varkentje morgen gewassen worden. 
Naast de fysieke wasbeurt die Mischa zal ondergaan, kan Thomas wel een geestelijke wasbeurt gebruiken. Aan zijn ouders dan ook het vriendelijke verzoek de komende 24 uur telefonisch bereikbaar te zijn.
From the zero’s back to the heroes:  Maarten Hoeneveld heeft als enige al zijn partijen nog gewonnen. In de ochtend was daar een kleine schwindel voor nodig, in de middag liet hij er geen twijfel over verstaan. Sven maakte er in de ochtend een ware marathon van en schopte het dagprogramma bijna in de war. Ogen die amper boven de tafel uit kwamen, maar een strijdlust die tot de hemel reikte. Kippenvel bij de begeleiders die het meemaakten, een staande ovatie was zijn deel. Na bijna 5,5 uur spelen had Sven eindelijk het halfje binnen gebikkeld. De mensa was inmiddels gesloten en Sven hoopte op de McDonalds. Maar tot zijn grote spijt zat hij 5 minuten later midden in de speelzaal, waar de vierde ronde inmiddels weer in volle gang was, met zichtbare tegenzin de aardappels tussen de doorgekookte groenten uit te vissen. Overigens complimenten voor de service van Hubert en de cookers.
Held van de middagronde was Cas Koeman. In een spectaculair koningsgambiet wist hij zijn tegenstander op prachtige wijze te foppen. Zijn tegenstander was er heilig van overtuigd dat zijn aanval zou doorslaan, maar niets was minder waar. Als een ware Castro legde hij zijn tegenstander op de pijnbank tot hij bezweek.
Mick, Tycho en Hawkie pakten vandaag geen enkel punt, een combinatie van sterke tegenstand en andere prioriteiten in de vorige avond waren wellicht de oorzaak. Het nachtleven had geen invloed op Etienne, zijn score bleef stabiel: 0 uit 4.
De laatste partij van de dag werd gespeeld door Cathelijne, die een toreneindspel moest uitmelken, en dat met verve deed. Zij is vandaag weer een beetje teruggekomen in het toernooi. De tegenstandster van Cathelijne, ene Betty David wilde na afloop nog met Cathelijne analyseren, maar trof tot haar teleurstelling slechts twee halfslapende begeleiders aan. Hiddo heeft nog de nodige Franse dames tegen zich in het harnas gejaagd, door uit de school te klappen over hetgeen wij in het verslag over hen zeggen.
Er werd vandaag voor het eerst echt serieus gevoetbald, maar helaas had het Nederlands team tegen Frankrijk versterking nodig van enkele Fransen om de Vieira in spé tegen te houden. 

Quote van de dag van Hubert Beneteau (vrij vertaald): ‘’Je cherche monsieur Trouvé’’
Wegens de kwaliteit van het verslag van gisteren bij deze een tweede quote: Pierre Barbot die op de vraag van Hiddo, over hoe het kon dat hij in de mensa opeens ver voor Hiddo stond in de rij, antwoordde: ‘’ I did some magic, just like I did on the chessboard’’.

NB op het moment dat wij dit verslag afronden (2.00) komt Etienne juist richting slaapkamer. Wij voorspellen dat zijn constante reeks nog wel even aanhoudt.



zaterdag 9 juli 2011

Saint-Lo 2011 verslag dag 3

Verslag Saint-Lo vrijdag 8 juli

Het plan om hard te lopen werd al na een ronde opgegeven, reden? Vermoeide begeleiders. Gewoon om half negen ontbijten dus, alwaar Stefan enkele tips gaf aan jongeren in geldnood. Begin op tijd met roken en zuipen en stop daar vervolgens weer mee zodat je honderden euro’s in de maand overhoudt. Koen wilde voor het volle pond gaan door met harddrugs te beginnen, maar werd terecht gewezen op de mogelijke fysieke problemen die dit op zou leveren bij de jeugdige deelnemers. Ivo kreeg de schrik van zijn leven toen hij ontdekte dat er een Pietpiraathagelslagkorrel van Hiddo in zijn sandwichspread was belandt, hoe dit heeft kunnen gebeuren is voor alsnog niet duidelijk.
Na vier jaar werd eindelijk de binnendoor route naar de Lidl gevonden. Enige artikelen uit hun assortiment zijn de  bob de bouwer badjas, die erg bij Rosa en Catheleijne in de smaak viel en de bob de bouwer boxer waar Koen en Stefan zo hun twijfels over hadden. Omdat het er voor het ontbijt was verzaakt besloten Rosa en Koen vanaf de Lidl terug te rennen naar de speelzaal.
De hotspot van Saint-Lo is toch wel de kamer van de vier mannelijke begeleiders. Dit komt de zweetlucht daar natuurlijk niet ten goede maar deze viel in het niet bij de lucht die later in de nacht te ruiken was.
Stafan ontdekte dat Hawkie geen exotische oriëntaalse naam draagt, maar is vernoemd naar zijn vader, The Hawk. Voetballen is dit jaar minder populair dan schaken bij de meeste Nederlands, een goede voorbode voor de resultaten dit jaar?
Na het ontbijt moest er natuurlijk voorbereid worden voor de partij van die dag. De voorbereiding verliep voor iedereen voorspoedig en gek genoeg eindigde iedereen weer in de kamer van de begeleiders waar Tim’s partij dus al snel met een man of twintig werd voorbereid. Na het voorbereiden vol goede moed richting de lunch waar het gezellig druk was. Drie kwartier in de rij, voorkruipende Fransen (“Ja, ze waren het vergeten”) maar wel weer erg lekker eten.

Sven blijkt toch meer hobby’s te hebben dan gedacht werd na het voorstelrondje, Hiddo trof hem achter de computer terwijl hij naar ‘de bikini door de jaren heen’ aan het kijken was.  Het grote nieuws van de dag was echter dat Rosa aan de pil is. Zeer verstandig want de aandacht van het Franse pubervolk is groot.  Maar is een dosering van vier op een dag niet wat veel?  

De partijen. Vier Nederlanders aan de hoogste zeven borden. Thomas mocht het aan het eerste bord opnemen tegen de winnaar van vorig jaar, Tiberiu Georgescu. Het was moeilijk voorbereiden, want de sympathieke Roemeen speelt verschillende openingen. Het werd Thomas eerste test in de Caro-Kann tegen een echt sterke speler. Die test slaagde. Weliswaar ging de partij na een lang gevecht verloren, maar ook Tiberiu had veel waardering voor het spel van Thomas. Slechts één echte fout maakte de wat puberende Brabander, die hem uiteindelijk de partij zou kosten.
Tim deed het ook prima tegen Pierre “Bieber” Barbot. In een tactische partij had was hij iets te traag met zijn aanval, waardoor hij het niet kon bolwerken. Midas speelde tegen het kutkind. Lange tijd ging het gelijk op, maar in het eindspel verloor Midas, die ondanks de instructies niet ontbeten had, een pion.
Mischa was de enige speler aan een topbord die won. Een leuk eindspel. Ook Rosa,  Sven, Tycho en in de U1400 groep staan Maarten en Joppe nog op 100%. Koos verloor onverwacht en Cathelijne had het iets te kwaad met de klok. Zij hoopten bij het handicaptoernooi de eerste punten te scoren.
Bij het diner hadden de Fransen weer een leuke grap in petto: er stond een rij tot ver buiten de mensa, maar toch duurde het nog zeker 20 minuten voordat er begonnen kon worden met opscheppen van het eten. Een beetje vervelend, aangezien iets later op de avond het handicaptoernooi gespeeld zou worden. Ongetwijfeld weer een truc van de organisatie om te voorkomen dat de Nederlanders dit toernooi zouden gaan winnen.
Deze opzet faalde: we waren precies op tijd terug voor de eerste ronde van het handicaptoernooi. Anders dan de naam doet vermoeden is dit geen toernooi voor gehandicapten, maar een toernooi waarbij de speler met de hogere rating met een tijdsachterstand begint. Dat kan oplopen tot 10 minuten voor de zwakke speler en 2 minuten voor de sterkere. Echt sterke spelers, zoals Stefan K, moesten dus iedere partij als een dolle spelen om niet door de vlag te gaan. De opzet van het toernooi was beter dan ooit tevoren. Er was één grote groep waar er 7 rondes gespeeld werden, waarna de top 16 via een knock-out systeem zou bepalen wie de uiteindelijke winnaar zou worden. We waren erg goed bezig en na vier rondes waren de Nederlanders met 100% nog steeds niet op één hand te tellen. Tot aan ronde zes stonden Etienne en Brent nog op 100%, waardoor een remise in de laatste ronde volstond voor een finaleplek. Ook Stefan en Hawkie sloten zich daarbij aan. Dankzij een deels verloren stem bij Hiddo (verkouden) verliepen de voorrondes opmerkelijk rustig. Bij de laatste zestien wisten Etienne en Stefan meteen de nummers 1 en 2 geplaatst van het toernooi eruit te werpen. Brent ging ook door met winnen en gooide een mindere god uit het toernooi. Alleen Hawkie kon het schaakgeweld niet aan en verloor helaas. In de kwartfinale liet Brent zich al snel mat in 1 zetten, terwijl Etienne en Stefan elkaar het leven zuur maakten.  Stefan won na een spannende partij. In de halve finale was hij ook de sterkste, waarna de sterke Franse IM Victor Stephan, die tijdens het eten, zijn coming out beleefde,  in de finale (Stefan tegen Stephan) zijn tegenstander was. Voor het eerst in het toernooi speelde Stefan met minder tijd. Het werd een soepele remise, en aangezien hij zwart had, was dit genoeg voor de winst. Na twee jaar tweede te zijn geworden achter Marie Sebag eindelijk succes.  De meeste Nederlanders bleven tot het eind toe (2.00 uur) kijken. Daarna snel naar bed. De begeleiders een half uurtje later omdat ze nog even moesten kijken naar de openingen van de tegenstanders van de 2-punters.
Verder werd het slapen nog even uitgesteld omdat in de kamer van onze Franse vrienden Quintin Poignot en Jeremie Devallee (over wie grote verhalen de ronde doen over zijn carriere in de adult movies industrie) iemand een stinkbom had laten ontploffen. Enige Nederlanders hadden een verdacht persoon zien rondlopen en deze moest beschreven worden. Van slapen kwam bij de Fransen niet veel terecht.

Quote van de dag (bij gebrek aan beter en op suggestie van Stefan):

Hiddo tijdens de kwartfinale van het handicaptoernooi: “Ik heb heel veel zin om een suikerklontje tegen het hoofd van het kutkind te gooien” Alle Nederlanders lagen 20 seconden dubbel van het lachen, de Fransen keken niets begrijpend om zich heen.

vrijdag 8 juli 2011

Saint-Lo 2011 verslag dag 2

Saint-Lo dagverslag donderdag 7 juli

Nieuwe begeleiders, nieuwe regels. Koen wilde met zijn trainingsgroepje elke dag om 7.00 uur gaan hardlopen. Alleen Rosa en Catheleijne toonden interesse. Het werd geen 7.00 uur, want zowel trainer als pupillen sliepen door de wekker heen. Rosa stond op om het ding uit te zetten en besloot dat ze toen wel genoeg inspanning had verricht en kroop het bed weer in. Een uurtje later gingen de drie toch nog op pad.
Bijna iedereen was op tijd voor het ontbijt (dagelijks om 8.30 uur), behalve een deel van de terrorkamer en de Zeeuwse provincie. Dat leverde ze een telaatstreepje op. Bij meer dan twee moet men trakteren. Zullen de immer zunige Zeeuwen hiertoe wel in staat zijn?
Tijdens het ontbijt oefende Tyro alvast voor zijn latere verslaving met de gestampte muisjes van Cas. Maar hij moet nog wel leren dat je het spul moet opsnuiven in plaats van wegblazen.

Om 11.00 uur werd een voorstelrondje gedaan en enige regels uitgelegd. Veel bijzondere hobby’s waren er dit jaar niet bij. Wel hielden veel mensen van uitslapen. Die hobby kunnen ze dit toernooi niet uitoefenen, tenzij men van telaatstreepjes houdt. Moeder Kroon houdt bijzonder van koken en bracht die ’s avonds meteen in praktijk: de avondmaaltijd was voor Franse begrippen bijzonder goed.
Ivo blijkt in een straat te wonen die iedereen wel kent: Sesamstraat. Eindelijk weten we wie er in het Pinopak zit.
Het enige bijzondere aan de lunch was het feit dat Hiddo zowel een bord als een glas aan diggelen liet vallen. In een volle mensa is dit altijd goed voor een groot applaus. Maar voor het begin van het toernooi zijn de meeste Fransen er nog niet. De 10 overgebleven Nederlanders deden hun best, maar de geluidsnormen werden nergens overtreden.

Na de lunch ging iedereen richting speelzaal, waar het een weerzien was met vele bekenden: Quintin Poignot, die dit jaar het adultstoernooi speelt, Jeremy Devallee, een van de lelijkste deelnemers van het toernooi, die geen woord over de grens spreekt. Juliette Auvray, net geslaagd met een zeer hoog gemiddelde en nu aan een Parijse school architectuur gaat studeren en natuurlijk de toernooidirecteur. Hij had het afgelopen jaar goed werk verricht en zijn vrouw voor de vierde keer bezwangerd. Hij zit echter pas op de helft want zijn ultieme doel is een team te maken met alleen maar kleine Beneteautjes dat kan meedoen aan de Normandische competitie. Hij moet wel opschieten, want zijn vrouw, de dochter van de nog niet aanwezige hoofdarbiter, is al 34.
Ook waren er een aantal opmerkelijke afwezigen: Maxime “deux desserts” Lavenant, Pablo Ollier die ergens anders een toernooi speelt en Antoine du Nord, de mooiste man van het toernooi van vorig jaar. Over enige dagen hoort u wie dit jaar tot de mooiste wordt verkozen.
De toespraakjes waren nauwelijks te verstaan, ook de Engelse vertaling van Juliette niet. Dat was niet erg, gezien haar kennis van deze taal, zal de vertaling toch niet geklopt hebben.
De prijzen van consumpties zijn met 10 cent gestegen. Wel onhandig, frisdrank voor 1,10 Euro.

De nummer 1 van vorig jaar bij de vrouwen is afwezig (toelatingsexamen voor de universiteit), en de nummer 2 heeft veel van haar schoonheid verloren. Toch was er nog genoeg moois te zien. Aan bord 13 was meteen een strijd te zien tussen twee schoonheden, waarbij een veel lijkt op Diana van de comedyserie “Cheers”. Deze was favoriet bij Hiddo, maar Koen en Stefan vielen meer op de zwartspeelster. Ook de tegenstandster van Mischa mocht er zijn. Haar leeftijd plezierden Stefan en Brent echter niet.
Er loopt ook weer een nieuwe look-a-like rond op het toernooi: Robin van Kampen krijgt concurrentie van Piere Barbot, die net als hij veel op Justin Bieber lijkt.
In elk toernooi doen enige Roemenen mee, die overal als eerste geplaatst zijn. Hun doel is ook om elk toernooi te winnen, want dat vindt de sponsor erg prettig. Ons maakt het niet uit, als we het pannenkoekenteamtoernooi (waar de regels ietwat zijn aangepast in ons nadeel) maar winnen.
Aanvankelijk stond ook de Belgische jeugdkampioen/crimineel Al Capone op de deelnemerslijst. Hij speelt echter niet mee vanwege een opmerkelijk feit. Zijn vader veroorzaakte een auto-ongeluk en zijn rijbevoegdheid werd voor twee maanden ontzegd.

Dan de partijen. Joppe kreeg de slechtste schaker ter wereld tegen zich. Het mannetje gaf om de 5 zetten een stuk weg. Ivo kwam goed weg. Hij kon remise claimen in verloren stelling, maar gaf zijn tegenstander nog een kans. Deze kwam niet op het idee om met zijn vrije h-pion te gaan lopen, waarna het alsnog remise werd. Pannebakker had iets te veel respect voor zijn tegenstander met ruim 100 punten meer en bood remise aan met een pion meer. Geen playstation dit jaar.
Catheleijne speelde tegen het Kutkind (zie verslagen vorig jaar)  een geweldige partij, maar deed zichzelf in tijdnood de das om. Mischa kwam tegen de Franse schoonheid in het afruilfrans na 6 zetten verloren te staan en gaf uiteraard zijn trainer de schuld. Door een vette truc won hij alsnog. Uit deze en andere partijen werden 18,5 punten gehaald, ruim voldoende voor de ijsjesscore.

Etienne, die verloor, merkte bij het avondeten op dat hij nog nooit zo lang (40 min) in een rij had gestaan voor zulk matig eten. Hiddo: “En Bagneux dan?” Etienne: “Dat was slecht eten”.
Na afloop van het diner ontdekten we een zeer slechte traditie in Saint-Lo. Iedereen brengt zijn kinderen, zelfs als ze al 17 jaar zijn, met de auto naar school, ook al is de afstand kleiner dan 1 kilometer. Ook de toernooidirecteur is niet milieubewust en legde de 300 meter tussen speelzaal en mensa met zijn auto af.


Quote van de dag:

Cas en Joppe wilden voortijdig weggaan uit de mensa. Joppe: “Moeten we dat eerst niet vragen?”
Cas: “Nee joh, je hoorde toch wat Hiddo zei, ouders hebben hier niets te zeggen”.

donderdag 7 juli 2011

Saint-Lo 2011 verslag dag 1

Saint-Lo dagverslag woensdag 6 juli

Begin mei leek het erop dat de Saint-Lo reis dit jaar niet door zou gaan. Uitgaande van de geluiden van vorig jaar leek het erop dat er genoeg mensen zouden zijn om een touringcar te vullen die van Utrecht naar Saint-Lo zou reizen. Begin mei waren er echter nog maar 10 deelnemers en moest de bus worden afgezegd. In de 1,5 maand die zou volgen, meldden er zich nog 13 aan. De reis werd dan ook weer op dezelfde manier als voorgaande jaren georganiseerd: eerst met de Thalys van Rotterdam naar Parijs (wel iets duurdere kaartjes i.v.m. de late reservering), dan per bus naar Saint-Lo. Dit jaar via het vliegveld Charles de Gaulle, waar we enige Zweden oppikten.
Ook in de begeleidingsstaf enige veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Ruben Slagter meldde dat hij op de vertrekdag een tentamen had. Hij bood nog wel aan om op eigen kosten naar Frankrijk af te reizen, maar Koen Lambrechts was de hele week beschikbaar en leek ons een waardig vervanger. We zullen in de loop van de week wel zien of deze inschatting juist was.
Omdat we vanwege het te verwachten aantal vrouwelijke deelnemers meenden een vrouwelijke begeleider aan te moeten trekken, werd al in de herfst van 2010 Leonore Braggaar gevraagd. Vrouwelijke trainers/begeleiders zijn zeldzaam in Nederland, zeker degenen met gevoel voor humor.
Op de heenweg naar Rotterdam werden Hiddo en Wouter geconfronteerd met een horde Hoogeveense scholieren die een OV-dag hadden: ze reisden naar alle kanten van Nederland met de trein om ter plaatse met stadsbus, metro of tram een stad te bekijken: dingen die ze in Hoogeveen moeten ontberen. De vier scholieren naast ons gingen naar Amsterdam. Op de vraag wat ze daar wilden gaan zien, luidde het antwoord eenduidig: de Wallen. “Maar daar zijn wel steeds minder prostituees”, meldde Hiddo. “Prostituees? Wat zijn dat”, vroeg een van hen. Waaruit moge blijken dat behalve een goed lopend OV in Hoogeveen wel meer ontbreekt.
In de trein naar Rotterdam ontmoetten we twee dorpsgenoten van Stefan, die gingen winkelen in Rotterdam Alexander. Hiddo, die een ongelooflijke kennis heeft van de toeristische attracties in Nederland, raadde hen aan de Euromast of Blijdorp te bezoeken, maar de twee waren overtuigd dat het winkelcentrum in Alexander het toppunt van een dagje uit was.
Eventjes paniek omdat er een wisselstoring was en we via Den Haag moesten reizen, maar we kwamen ruim op tijd aan. In Den Haag stapten nog vele andere schakers in. Koen belde Stefan op om te vragen waar hij uithing. Dat bleek 2 meter voor hem te zijn.
Behalve de deelnemers aan het jeugdtoernooi doet ook Etienne Goudriaan mee. Hij probeert een IM-norm te behalen in de gesloten IM-groep. Op facebook had hij aangekondigd dat hij naar de kapper was geweest. Onze verbazing was dan ook groot toen bleek dat hij nog steeds hetzelfde lange haar had. Waar zou hij zich wel hebben laten knippen?
In de Thalys gebeurde niets bijzonders: er werd gekaart, geschaakt, Tyro loste sudoku’s op, Dominique deelde veel snoep uit en voor alle spelers werden Franse namen verzonnen, die u aan het eind van dit verslag zult vinden.
De bus stond al klaar op Gare du Nord en bracht ons in korte tijd naar Charles de Gaulle (we zijn benieuwd welke jeugdspelers weten wie deze man was), waar we een maaltijd gebruikten die redelijk prijzig, maar niet al te goed was. De Zweden waren op tijd. In de bus werd de “Hiddokwis” gespeeld, waarbij Hiddo (een van de beste rekenaars die hij zelf kent) enige rekentrucjes uitlegde en snoepjes uitdeelde die hij mee had genomen uit het restaurant op het vliegveld. Tegenvaller was wel dat niemand wist dat Rome in 476 door de Vandalen was verwoest, zelfs onze geschiedenisstudent Koen niet.
Om 21.30 kwamen we aan in Saint-Lo, waar de cookers (Koen: Een beter woord dan cocks) een couscous maaltijd met prut voor ons bereid hadden. Op de weg terug naar de dormitory moesten Joppe en Tyro hun energie kwijt en sprongen op het zebrapad van de ene witte streep naar de andere. Maar zijn ze niet wat te jong om van witte lijntjes te houden? Daarna werd iedereen naar bed gestuurd, alleen de B-tjes gingen nog even voetballen. Tegenvaller: we zijn weer ondergebracht op de 4e verdieping en er is nog steeds geen lift in het gebouw. Wel werd er verteld dat er morgen gratis wifi is in de speelzaal.
De groep lijkt over het algemeen erg rustig, al kwam er nog tot laat in de avond geluid uit de terrorkamer, onder leiding van Mischa.

De Franse namen:

Ivo Knottnerus                 - Ivo Massufnerz
Etienne Goudriaan              - Etienn Orrisur
Koen Lambrechts                - Koen Agneuadroit
Tyro Bekedam                   - Tyro Boucherdigue
Joppe Kroon                    - Joppe Couronne
Dominique Kroon                - Dominique Couronne
Joost-Jan Pannebakker          - Joost Casseroleboulanger
Mick Godding                   - Mick Dieuobject
Mischa Senders                 - Mischa Semelteurs
Thomas Mollema                 - Thomas Taupelemere
Tim Yue                        - Tim Tu
Midas Ratsma                   - Midas Ratsmere
Rosa Ratsma                    - Rosa Ratsmere
Brent Burg                     - Brent Citoy
Stefan Kuipers                 - Stefan Cupelas
Hawkie Chang                   - Hawkie Cpeng
Sven Dijkhuis                  - Sven Diguemaison
Tycho Dijkhuis                 - Tycho Diguemaison
Koos Roeleveld                 - Koos Vergeniveaud
Cathelijne Sanders             - Cathelijne Cablelas
Wouter Manenschijn             - Wouter Faitdeslunes
Maron Huzen                    - Maron Masons
Hiddo Zuiderweg                - Hiddo Route du sud
Leonore Braggaar               - Leonore Btoile assez cuit
Cas Koeman                     - Cas Vachehomme
Lydia Dubbeldam                - Lydia Goubledigue
Mathijs Dubbeldam              - Mathijs Doubledigue

Quote van de dag

Midas Ratsma: “Ik heb de mails van Hiddo niet ontvangen, want die zijn tussen 00.00 en 6.00 uur verstuurd en dan heb ik geen internet.”

maandag 4 juli 2011

De Kampioenen opnieuw kampioen voetbalschaak

Het 2e schaakvoetbaltoernooi voor de jeugd is opnieuw gewonnen door de Kampioenen. Het team was ten opzichte van vorig jaar iets sterker geworden: Ingmar van der Schuur verving een schoolschaker. De andere leden van het team waren Jorn Veenstra, Tom Hermes en Tom Stomphorst. 

De kampioenen wonnen al hun voetbal- en schaakmatches in de poule en lieten de Sweachster Boys (een voor een Groninger niet uit te spreken naam) vijf punten achter zich. In de finale was een ander Fries team, de S-pionnen, de tegenstander. Ook hier werd twee keer van gewonnen.
De B-poule was een stuk spannender dan de A-poule. De Beesten stonden lange tijd twee punten achter op de S-pionnen, maar in de slotronde versloegen de Counterpionnen (met de topscorer van het voetbalgedeelte Joost Glade in de gelederen) de S-pionnen bij het voetballen, waardoor op doelsaldo (slechts een puntje verschil) de S-pionnen naar de finale gingen. De Beesten versloegen in de strijd om de 3e en 4e plaats de Sweachster Boys.
Na afloop van het toernooi kon iedereen een prijs van de grote grabbeltafel graaien.

De 12 deelnemende teams uit Friesland, en Groningen, met spelers van Gorredijk, Ten Boer, Staunton en SC Groningen en enige ex- en schoolschakers, werden onderverdeeld in twee poules. Iedereen speelde vijf voetbalwedstrijden en vijf schaakwedstrijden tegen elkaar. Daarna werden er finalewedstrijden gespeeld om de eindstand te kunnen bepalen. Het weer was een stuk aangenamer dan vorig jaar: nog geen 20 graden, maar wel droog, waardoor het ook in de kantine een stuk aangenamer toeven was. De voetbalwedstrijden waren ingekort tot 10 minuten, wat het fysiek iets makkelijker maakte. Het speeltempo bij het schaken was 2 x 10 minuten.

Het toernooi verliep uitstekend: een gezellige sfeer, slechts een licht geblesseerde op het voetbalveld, goed weer. De samenwerking met VV Mammio was opnieuw uitstekend. Verder dank aan de scheidsrechters bij het voetballen: Casper Rupert en Kiran Soerdjan alsmede enige ouders die invielen.

Eindstand Poule A:                                           Eindstand Poule B:

1. Kampioenen       5-20      1. S-Pionnen          5-16
2. Sweachster Boys  5-15      2. Beesten            5-16
3. Boerenboys       5-8       3. Counterpionnen     5-13
4. Dribbelkoningen  5-7       4. Promotieveld       5-10
5. Lopers           5-7       5. FC Magic Schaken   5-3
6. Veldheer         5-3       6. Pettefletvogels    5-1

Eindstand toernooi

  1. Kampioenen
  2. S-Pionnen
  3. Beesten
  4. Sweachster Boys
  5. Counterpionnen
  6. Boerenboys
  7. Dribbelkoningen
  8. Promotieveld
  9. Lopers
10. FC Magic Schaken
11. Veldheer
12. Pettefletvogels

Later nog foto's van dit evenement.