dinsdag 12 juli 2011

Saint-Lo 2011 verslag dag 6

Saint-Lo Dagverslag maandag 11 juli

De vermoeidheid begint langzamerhand toe te slaan. De Saint-Lo trip en de late bedtijden maakten het voor de begeleiders moeilijk om wakker te worden. Omdat dit ook wel voor de kinderen zou gelden, werd besloten het bezoek aan de plaatselijke piscine af te gelasten en te verplaatsen naar de laatste dag. Met de discussie die hieraan vooraf ging zullen we u niet vermoeien, wel was een belangrijk argument dat we niet wisten of het zwembad wel open was.
De grote vermoeidheid van de begeleiders kwam ook door het bezoek van Noemie Klipper, waarmee tot drie uur ’s nachts werd gediscussieerd over verschillen tussen Fransen/Frankrijk en Nederlanders/Nederland, de ideale man/vrouw en haar schaakprestaties. De met een 7,5 gewaardeerde Française (Hiddo) misschien een oogje op Brent. De gebruinde Brabander begon ietwat teleurgesteld aan het toernooi omdat zijn favoriete Française, waarmee hij een jaar lang facebookcontact had, er plotseling vandoor ging met iemand anders. Wellicht verlaat hij Saint-Lo toch niet als vrijgezel.
Brent verloor bij het Houtje hoofd Helder toernooi onlangs een auto. Tijdens een storm besloot een boom precies op zijn auto te vallen. De plaatselijke hangjongeren staken het ding een dag later nog in de fik, waardoor zelfs de losse onderdelen niet meer te verkopen waren. Gelukkig hebben de Fransen hier kennis van genomen. Op weg naar de mensa komen we langs een parkeerplaats waar op twee plekken met grote letters reserve staat geschreven. Een van de auto’s kan ongetwijfeld wel mee worden genomen naar Nederland. Onderweg kan dan als tussenstop Noemie in Nancy worden afgezet.
Drie mensen staan na de ochtendverzameling op drie telaatstreepjes en moeten op ijsjes trakteren: de twee Limburgers en Ivo.
Een van de animators vertelde dat ze een pot pindakaas gevonden hadden op de brug en deze bij de bar kon worden opgehaald. Ivo herplaatste daarop de pot met nu een tandenborstel erin weer op dezelfde plaats.
Enige Françaises wilden wel eens proeven hoe Piet Piraat hagelslag smaakte en werden door Hiddo getrakteerd. Helaas bleef het daarbij.
Na de drukke laatste drie dagen was deze dag zeer relaxed. Spelers konden na het ontbijt het bed weer in kruipen, voetballen, tafeltennissen of iets anders doen. Op de gebruikelijke tijd (11.00) werd weer een uurtje voorbereid, om 12.30 ging iedereen weer lunchen en om 14.00 uur begonnen de partijen. Voor de ronde wilde Hiddo graag met Kutkind op de foto, maar dat werd geweigerd. Daarom ging Hiddo maar foto’s maken van alleen het kutkind, ondanks diens hevige protesten.
Lydia speelt een zeer sterk toernooi, ze is ten opzichte van vorig jaar erg veel beter geworden. Vandaag won ze weer van een 1600+ speler. Nu was het deze keer misschien ietsje minder lastig dan anders, omdat haar tegenstandster de dag ervoor nog met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis lag.
De tegenstander van Dominique vond het heel vervelend om van een meisje te verliezen: nog tijdens de partij verfrommelde hij het notatievelletje, en na afloop kraste hij zijn rating van 1250 door en maakte er 300 van. Toch netjes, enige vorm van zelfkennis, dat zie je niet vaak op die leeftijd.
Koos heeft tot zijn en onze grote vreugde eindelijk zijn eerste volle punt behaald. Koos is zonder enige twijfel de grootste schaakliefhebber van allemaal, en de afgelopen week heeft hij zich groen en geel geërgerd aan het afbraakschaak van zijn tegenstanders: alleen maar op saaie manieren houtjes schuiven in plaats van stukken offeren. Hopelijk voor Koos volgen er nu nog 3 puntjes.
Joost Jan Pannenkoekenbakker (zo heet ie vandaag met het pannenkoekentoernooi in het vooruitzicht) speelde alweer remise in alweer een gewonnen stelling. Inmiddels staat de remiseteller al op 4, belachelijk natuurlijk voor een kind van 12. Wellicht heeft zijn moeder hem een Nintendo 3DS beloofd bij 6 remises.
Rosa is in vorm en won vandaag van één van haar vriendjes, Quentin Roussey. Een redelijk sterke speler, maar tegen Rosa was hij totaal van slag en gaf grof materiaal weg. Het was overigens wel een mooie truc van Rosa, die opeens weer veel zin in schaken heeft.
DE grote man tot nu toe is Wouter, die maar liefst 5 uit 6 heeft. Dit deed hij door vandaag een briljante partij te spelen tegen een speler met 350 punten meer. Morgen gaat hij volgens sommige begeleiders gehakt maken van Barbot op bord 2.

Na de ronde was er de mogelijkheid mee te doen aan het voetbaltoernooi onder 13 jaar. De Nederlanders waren goed op dreef en wisten 3 van 4 wedstrijden met 1-0 te winnen. Kwam dit door de sterke voetballers of door de inspirerende teamnaam, Oh, oh, Hiddo? Tijdens de finale op woensdag zal duidelijk worden of het team opgewassen is tegen de Fransen en voor het eerst in de geschiedenis het voetbaltoernooi zal winnen. Ook Cas vermaakte zich goed tijdens de voetbalwedstrijden en leeft zich uit nu er geen vader meer in de buurt is. De aanvoerdersbandjes bleken een goed middel om handen, voeten, ogen, mond, armen en benen vast te binden en voort te bewegen als een worm. Begint hij niet wat erg vroeg met deze praktijken? Wel opmerkelijk dat de moeders allemaal fanatiek meewerkten.

Er lopen vreselijk veel lelijke mensen rond in Saint Lo. Zelfs de immer aardige Leonore loopt liever met haar ogen dicht door de speelzaal. Onze overbuurman, (de Viezegast vanaf nu) spant de kroon: alle EO kijkers zullen bij het zien van deze man onmiddellijk gaan geloven in de evolutietheorie. Als God goed is, kan hij dit figuur nooit geschapen hebben. Tevens lopen er veel potentiële Mr Beans rond in de speelzaal: Hiddo wil daarom morgen tegelijk met het pannenkoekentoernooi een Mr Bean Lookalike wedstrijd gaan houden. Kandidaten zijn Thomas Mollema, een Franse Thomas en nog een stuk of 4 anderen.

Quote van de dag (nadat de hoofdquote niet door de censuur kwam):

’t Kutkindlied. Melodie: onbekend
Kutkind, kutkind, kutkiiiiiind,

Hey dit is het kutkindlied
Zing maar mee ook al ken je het niet,
Linkeroog en rechteroog
Ik wou dat hij ze niet bewoog

Linkerhand en rechterhand
Ik wou dat hij ze had verbrand

Linkeroor en rechteroor
Oh wat zijn ze beiden goor

Onderkaak en bovenkaak
Elke klap is altijd raak

Linkerbil en rechterbil
Waarom houdt hij ze nooit stil?

Linkerbal en rechterbal
Alsof hij ze gebruiken zal

NB: Etienne heeft vandaag voor het eerst gewonnen, tot grote verbazing en ontsteltenis van eenieder die aanwezig was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten