zondag 10 juli 2011

Saint-Lo 2011 verslag dag 4

Saint-Lo Dagverslag zaterdag 9 juli
De eerste dag dat er geen telaatstreepjes uitgedeeld hoefden te worden is gek, gezien hele korte nacht voor het gros van de deelnemers. Iedereen was op tijd bij het ontbijt, alhoewel Ivo op de dagelijkse 500 meter wandeltocht naar de mensa nog een schoen en een sok moest aantrekken. Snelschaken tot 2 uur ’s nachts en daarna nog een geheimzinnige verschijning in de slaapgang zorgden voor de nodige slaperige gezichten toen iedereen zich om half 8, vlak voordat de begeleiders wakker werden, weer verzamelde in de hal. Een moeder in paniek had in haar moederlijke overbezorgdheid de deelnemers wat vroeger dan gepland wakker gemaakt. Hiddo reageerde met de introductie van het tevroegstreepje: eens maar nooit meer.
Er moest op goed ontbeten worden want er wachtten deze dag 2 rondes. Om extra energie op te doen introduceerde Koen een nieuwe maaltijd bij de vaste Saint-Lo-gangers, in plaats van eigen beleg had hij eigen cornflakes mee genomen om de stokbroodjes met jam te ontwijken. Voor de ochtendronde kon er weinig meer gedaan worden aan voorbereiding maar dat weerhield Tim er niet van om op zet 7 een nieuwtje te brengen. In de Najdorf liet hij na e5 van zijn tegenstanders zijn paard op d4 instaan. Een snelle nul leek in de maak maar Tim rechtte zijn rug en deed zijn tegenstander in zijn broek schijten van angst waarop deze in een stelling met nog steeds een stuk meer remise aanbood. Tyro ging de ochtend en de middag ronde als een speer, twee punten binnen een half uur en de complimenten van Leonore. Dat ze verpleegkundige ambities heeft schemert overal in door: ze zorgt voor een hechte groep, legt het verband tussen de zetten uit, als iemand verliest, doet ze een pleister op de wonde, alles neemt verpleegkundestudent voor haar rekening. Alleen haar badge voor wassen ontbreekt nog, aangezien Mischa deze reis nog niet met water in contact is gekomen. Daarom zal dit varkentje morgen gewassen worden. 
Naast de fysieke wasbeurt die Mischa zal ondergaan, kan Thomas wel een geestelijke wasbeurt gebruiken. Aan zijn ouders dan ook het vriendelijke verzoek de komende 24 uur telefonisch bereikbaar te zijn.
From the zero’s back to the heroes:  Maarten Hoeneveld heeft als enige al zijn partijen nog gewonnen. In de ochtend was daar een kleine schwindel voor nodig, in de middag liet hij er geen twijfel over verstaan. Sven maakte er in de ochtend een ware marathon van en schopte het dagprogramma bijna in de war. Ogen die amper boven de tafel uit kwamen, maar een strijdlust die tot de hemel reikte. Kippenvel bij de begeleiders die het meemaakten, een staande ovatie was zijn deel. Na bijna 5,5 uur spelen had Sven eindelijk het halfje binnen gebikkeld. De mensa was inmiddels gesloten en Sven hoopte op de McDonalds. Maar tot zijn grote spijt zat hij 5 minuten later midden in de speelzaal, waar de vierde ronde inmiddels weer in volle gang was, met zichtbare tegenzin de aardappels tussen de doorgekookte groenten uit te vissen. Overigens complimenten voor de service van Hubert en de cookers.
Held van de middagronde was Cas Koeman. In een spectaculair koningsgambiet wist hij zijn tegenstander op prachtige wijze te foppen. Zijn tegenstander was er heilig van overtuigd dat zijn aanval zou doorslaan, maar niets was minder waar. Als een ware Castro legde hij zijn tegenstander op de pijnbank tot hij bezweek.
Mick, Tycho en Hawkie pakten vandaag geen enkel punt, een combinatie van sterke tegenstand en andere prioriteiten in de vorige avond waren wellicht de oorzaak. Het nachtleven had geen invloed op Etienne, zijn score bleef stabiel: 0 uit 4.
De laatste partij van de dag werd gespeeld door Cathelijne, die een toreneindspel moest uitmelken, en dat met verve deed. Zij is vandaag weer een beetje teruggekomen in het toernooi. De tegenstandster van Cathelijne, ene Betty David wilde na afloop nog met Cathelijne analyseren, maar trof tot haar teleurstelling slechts twee halfslapende begeleiders aan. Hiddo heeft nog de nodige Franse dames tegen zich in het harnas gejaagd, door uit de school te klappen over hetgeen wij in het verslag over hen zeggen.
Er werd vandaag voor het eerst echt serieus gevoetbald, maar helaas had het Nederlands team tegen Frankrijk versterking nodig van enkele Fransen om de Vieira in spĂ© tegen te houden. 

Quote van de dag van Hubert Beneteau (vrij vertaald): ‘’Je cherche monsieur TrouvĂ©’’
Wegens de kwaliteit van het verslag van gisteren bij deze een tweede quote: Pierre Barbot die op de vraag van Hiddo, over hoe het kon dat hij in de mensa opeens ver voor Hiddo stond in de rij, antwoordde: ‘’ I did some magic, just like I did on the chessboard’’.

NB op het moment dat wij dit verslag afronden (2.00) komt Etienne juist richting slaapkamer. Wij voorspellen dat zijn constante reeks nog wel even aanhoudt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten