vrijdag 8 juli 2011

Saint-Lo 2011 verslag dag 2

Saint-Lo dagverslag donderdag 7 juli

Nieuwe begeleiders, nieuwe regels. Koen wilde met zijn trainingsgroepje elke dag om 7.00 uur gaan hardlopen. Alleen Rosa en Catheleijne toonden interesse. Het werd geen 7.00 uur, want zowel trainer als pupillen sliepen door de wekker heen. Rosa stond op om het ding uit te zetten en besloot dat ze toen wel genoeg inspanning had verricht en kroop het bed weer in. Een uurtje later gingen de drie toch nog op pad.
Bijna iedereen was op tijd voor het ontbijt (dagelijks om 8.30 uur), behalve een deel van de terrorkamer en de Zeeuwse provincie. Dat leverde ze een telaatstreepje op. Bij meer dan twee moet men trakteren. Zullen de immer zunige Zeeuwen hiertoe wel in staat zijn?
Tijdens het ontbijt oefende Tyro alvast voor zijn latere verslaving met de gestampte muisjes van Cas. Maar hij moet nog wel leren dat je het spul moet opsnuiven in plaats van wegblazen.

Om 11.00 uur werd een voorstelrondje gedaan en enige regels uitgelegd. Veel bijzondere hobby’s waren er dit jaar niet bij. Wel hielden veel mensen van uitslapen. Die hobby kunnen ze dit toernooi niet uitoefenen, tenzij men van telaatstreepjes houdt. Moeder Kroon houdt bijzonder van koken en bracht die ’s avonds meteen in praktijk: de avondmaaltijd was voor Franse begrippen bijzonder goed.
Ivo blijkt in een straat te wonen die iedereen wel kent: Sesamstraat. Eindelijk weten we wie er in het Pinopak zit.
Het enige bijzondere aan de lunch was het feit dat Hiddo zowel een bord als een glas aan diggelen liet vallen. In een volle mensa is dit altijd goed voor een groot applaus. Maar voor het begin van het toernooi zijn de meeste Fransen er nog niet. De 10 overgebleven Nederlanders deden hun best, maar de geluidsnormen werden nergens overtreden.

Na de lunch ging iedereen richting speelzaal, waar het een weerzien was met vele bekenden: Quintin Poignot, die dit jaar het adultstoernooi speelt, Jeremy Devallee, een van de lelijkste deelnemers van het toernooi, die geen woord over de grens spreekt. Juliette Auvray, net geslaagd met een zeer hoog gemiddelde en nu aan een Parijse school architectuur gaat studeren en natuurlijk de toernooidirecteur. Hij had het afgelopen jaar goed werk verricht en zijn vrouw voor de vierde keer bezwangerd. Hij zit echter pas op de helft want zijn ultieme doel is een team te maken met alleen maar kleine Beneteautjes dat kan meedoen aan de Normandische competitie. Hij moet wel opschieten, want zijn vrouw, de dochter van de nog niet aanwezige hoofdarbiter, is al 34.
Ook waren er een aantal opmerkelijke afwezigen: Maxime “deux desserts” Lavenant, Pablo Ollier die ergens anders een toernooi speelt en Antoine du Nord, de mooiste man van het toernooi van vorig jaar. Over enige dagen hoort u wie dit jaar tot de mooiste wordt verkozen.
De toespraakjes waren nauwelijks te verstaan, ook de Engelse vertaling van Juliette niet. Dat was niet erg, gezien haar kennis van deze taal, zal de vertaling toch niet geklopt hebben.
De prijzen van consumpties zijn met 10 cent gestegen. Wel onhandig, frisdrank voor 1,10 Euro.

De nummer 1 van vorig jaar bij de vrouwen is afwezig (toelatingsexamen voor de universiteit), en de nummer 2 heeft veel van haar schoonheid verloren. Toch was er nog genoeg moois te zien. Aan bord 13 was meteen een strijd te zien tussen twee schoonheden, waarbij een veel lijkt op Diana van de comedyserie “Cheers”. Deze was favoriet bij Hiddo, maar Koen en Stefan vielen meer op de zwartspeelster. Ook de tegenstandster van Mischa mocht er zijn. Haar leeftijd plezierden Stefan en Brent echter niet.
Er loopt ook weer een nieuwe look-a-like rond op het toernooi: Robin van Kampen krijgt concurrentie van Piere Barbot, die net als hij veel op Justin Bieber lijkt.
In elk toernooi doen enige Roemenen mee, die overal als eerste geplaatst zijn. Hun doel is ook om elk toernooi te winnen, want dat vindt de sponsor erg prettig. Ons maakt het niet uit, als we het pannenkoekenteamtoernooi (waar de regels ietwat zijn aangepast in ons nadeel) maar winnen.
Aanvankelijk stond ook de Belgische jeugdkampioen/crimineel Al Capone op de deelnemerslijst. Hij speelt echter niet mee vanwege een opmerkelijk feit. Zijn vader veroorzaakte een auto-ongeluk en zijn rijbevoegdheid werd voor twee maanden ontzegd.

Dan de partijen. Joppe kreeg de slechtste schaker ter wereld tegen zich. Het mannetje gaf om de 5 zetten een stuk weg. Ivo kwam goed weg. Hij kon remise claimen in verloren stelling, maar gaf zijn tegenstander nog een kans. Deze kwam niet op het idee om met zijn vrije h-pion te gaan lopen, waarna het alsnog remise werd. Pannebakker had iets te veel respect voor zijn tegenstander met ruim 100 punten meer en bood remise aan met een pion meer. Geen playstation dit jaar.
Catheleijne speelde tegen het Kutkind (zie verslagen vorig jaar)  een geweldige partij, maar deed zichzelf in tijdnood de das om. Mischa kwam tegen de Franse schoonheid in het afruilfrans na 6 zetten verloren te staan en gaf uiteraard zijn trainer de schuld. Door een vette truc won hij alsnog. Uit deze en andere partijen werden 18,5 punten gehaald, ruim voldoende voor de ijsjesscore.

Etienne, die verloor, merkte bij het avondeten op dat hij nog nooit zo lang (40 min) in een rij had gestaan voor zulk matig eten. Hiddo: “En Bagneux dan?” Etienne: “Dat was slecht eten”.
Na afloop van het diner ontdekten we een zeer slechte traditie in Saint-Lo. Iedereen brengt zijn kinderen, zelfs als ze al 17 jaar zijn, met de auto naar school, ook al is de afstand kleiner dan 1 kilometer. Ook de toernooidirecteur is niet milieubewust en legde de 300 meter tussen speelzaal en mensa met zijn auto af.


Quote van de dag:

Cas en Joppe wilden voortijdig weggaan uit de mensa. Joppe: “Moeten we dat eerst niet vragen?”
Cas: “Nee joh, je hoorde toch wat Hiddo zei, ouders hebben hier niets te zeggen”.

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk om jullie belevenissen via de verslagen mee te maken! Ga zo door en nog heel veel plezier gewenst! Groeten van Wilma Manenschijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. p.s Kun je aan Wouter vragen waarom hij zijn gsm nooit aan heeft?

    BeantwoordenVerwijderen