zondag 17 juli 2011

Saint-Lo 2011 Laatste verslag

Saint-Lo 2011 Verslag 12, 13, 14 en 15 juli
Op de 12e regen, regen en nog eens regen. De 500 meter naar de mensa werd een ware martelgang, maar gelukkig zijn de Nederlands niet zulke watjes als de Fransen, waarvan er velen met de auto gingen.
Van de ochtend herinner ik me niet veel meer, dan maar een kort overzicht van de partijen (voor zover ik er nog iets van weet). In de U 1400 groep moesten Tyro en Maarten onderling uitmaken wie de voornaamste belager van de Roemeense koploper zou worden. Maarten won in de opening een stuk, dat hij later met rente terug gaf. Een zeer plezierig koppie en een huilend jongentje (“hij speelde zo snel”) waren het gevolg. Tyro heeft nu 6 partijen achter elkaar gewonnen.
Aan het 2e bord werd Wouter kansloos weggetikt door Pierre Barbot. Wel blijft hij met 5 punten de hoogst genoteerde Nederlander, al moet hij die positie delen met Ivo, Midas en Tycho.
De hele dag stond in het teken van het pannenkoekenteamsnelschaaktoernooi, dat ’s avonds om 20.00 zou beginnen. Dit is een toernooi waarbij de zestallen gemiddeld niet meer dan 1650 rating mogen hebben. Sterke spelers moesten dus worden gecompenseerd door wat veel minder sterke spelers. Langs de kant staan ouders die crepes bakken die voor 50 cent gekocht kunnen worden. Ook wordt er elke ronde geloot aan welk bord de winnaar voor het hele team pannenkoeken wint. Het was een heel gepuzzel om goede teams te formeren, gelukkig waren Marielle en Mike Kroon ook bereid mee te doen. Het eerste team, men in Hiddo, werd gemaakt door de meest underrate spelers en beste snelschakers bij elkaar te voegen. Dit team (Midas, Tycho, Hawkie, Koos, Cas, Mischa) had de zware taak kampioen te moeten worden. De afgelopen twee jaar had ook een Nederlands team gewonnen, dus we hadden iets te verdedigen.  Ook de andere teams hadden als thema Hiddo: Romeo and Hiddo, the good, the bad and the Hiddo, Alice in Hiddoland, The world according to Hiddo)
Voor de gelegenheid hadden de meeste Nederlanders een oranje T-shirt aangetrokken. Tyro’s moeder deelde petjes uit van Chesscool, waardoor iedereen er goed herkenbaar uitzag. De voorrondes gingen uitstekend. Alle teams plaatsten zich voor de KO-fase. Het eerste team won zelfs al haar wedstrijden. Na de vijfde ronde trakteerden Tim, Mick en Ivo ijsjes vanwege te vaak te laat komen. Tyro vond zijn eigen toernooi de volgende dag belangrijker en gaf er na twee ronde de brui aan. Hij werd vervangen door Ellende Freijter.
In de KO-fase ging het goed mis. Men in Hiddo speelden voor het eerst gelijk, en toen moest er geloot worden wie er een beslissingsvluggertje moest spelen. Dit werd Hawkie, die daarvoor een beetje ongelukkig verloren had. Ook nu had hij weer kansen, maar weer was het zijn tegenstander die er met de overwinning vandoor ging. Uitgeschakeld. Hawkie had het er erg kwaad mee. Ikzelf liet een koning instaan in onduidelijke stelling, een van de redenen waardoor the world according to Hiddo met 2½-3½ verloor. Ook het team the good, the bad en the Hiddo verloor. De hoge topborden (Stefan, Etienne en Brent) werden gecompenseerd door drie leden van de famillie Kroon. Veel 3-3tjes waren het gevolg. Joppe moest het beslissingsvluggertje spelen en deed dat behoorlijk, maar kwam net te kort. De andere teams zouden een en twee ronden later worden uitgeschakeld. Lydia, die moeder de Freijter verving in het team Romeo en Hiddo, had al haar wedstrijden gewonnen, maar was haar zenuwen in het beslissingsvluggertje niet de baas, ook al speelde het Zweedse jongentje Petersson ook sterk.
Geen enkel team bij de halve finales, dat is wel eens anders geweest. Ook de organisatie vond het jammer: minder geschreeuw, geen wave, geen Wilhelmus. Tegen 02.00 uur gingen de meesten naar bed.
Daarom de volgende dag geen ontbijt om 8.30 uur. Hiddo, Koen en Thomas haalden croissants, chocobroodjes en baguettes bij een supermarkt, die om 11.00 in de centrale hal van de dormitory werden verorberd.  Daarna even voorbereiden voor degenen die dat konden en dan alweer de lunch. Het leek een belabberde ronde te worden. Op een gegeven moment 1 uit 6, maar dat trok later bij. Uiteindelijk toch weer 12½ punten, net als in drie eerdere rondes.  Maarten verloord een beetje onnozel. Met veel stukken meer liet hij zich plotseling mat achter de paaltjes zetten: weg superhoge klassering. Dominique was langzamerhand erg moe aan het worden en verloor voor de tweede keer achter elkaar. Tyro ging wel door met winnen en steeg naar de gedeelde eerste plaats. In het hoofdtoernooi bleven Sven en Tycho het goed doen. Beiden deden nog mee voor de eerste plaats in hun leeftijdskategorie. Ook Ivo en Midas konden bij winst in de slotronde hoog in het algemeen klassement komen.
’s Avonds werd er nog gevoetbald door een Nederlands team U13 met de nodige dispensatiespelers. Het  team won na strafschoppen de halve finale, maar werd na strafschoppen in de finale uitgeschakeld. Daarna was er een soor kermis met allerlei spelletjes, maar daar deden de Nederlanders niet aan mee. De kinderen die hoog in het klassement stonden, werden nog wel voorbereid, de anderen konden zichzelf vermaken. Thomas moest zijn straf ondergaan voor teveel asostreepjes en maakte alle toiletten schoon op de 4e verdieping, onder het zingen van het soplied en met een voetbal.
Om  23.30 gingen de meeste C- en B-spelers naar het vuurwerk in de stad. Dat was weer geweldig, maar de band die speelde was nog slechter dan vorig jaar. Dat belette velen niet om de dansvloer onveilig te maken. Samen met twee dronken Fransen Pierre Barbot en Yannis Aubry alsmede de verliefde Noemie Klipper werd de polonaise ingezet. Rond 0.00 moesten de C-spelers naar huis, maar vantevoren werd nog even Koos in de draaimolen gezet. Hij won een vrijkaartje voor een volgende rit, maar zowel de twee Fransen als Rosa werd uit de draaimolen gehaald.
Op de terugweg moesten Brent en Koen de Fransen in de goede rich ting leiden en af en toe waren daar stilstaande auto’s voor nodig. Stefan troostte ondertussen de huilende Noemie, die werd afgewezen door Brent.
De volgende dag moest er al om 9.00 uur aangetreden worden. Hadden de Nederlanders meer nachtrust gehad dan de Fransen? Je zou het haast zeggen, er werden maar liefst 17,5 punten behaald. Maarten sloot zijn toernooi goed af, maar was niet helemaal tevreden. Misschien was hij schaaktechnisch wel de beste speler in zijn groep, maar een paar blunders hielden hem af van een podiumplaats. Wel werd hij de beste speler t/m 8 jaar. Cas haalde de prijs op en die staat nu bij hem of Tyro.
Tyro verloor de laatste partij van zijn Roemeense concurrent die het toernooi won. Misschien een beetje angstig bood hij remise aan, maar dat wilde de Roemeen niet. Toen de zwarten de open f-lijn veroverden, was het pleit snel beslecht. Met 7 punten werd Tyro gedeeld derde, op TPR vijfde.
Joppe won zijn laatste twee partijen en kan met 6½ punten terug kijken op een goed toernooi. Hij werd in de eindstand 7e.  Dominique viel na drie nederlagen op rij (te vermoeid) terug.
In het hoofdtoernooi won Midas zijn laatste drie partijen. Hij werd net als Tyro gedeeld derde en op performance vijfde.  Dit ondanks bijzonder weinig slaap. Ivo won ook zijn laatste partij en kwam op 6½, goed voor een 13e plaats.
Sven won en eindigde op 6 punten, goed voor de eerste plaats in zijn leeftijdscategorie. Tycho behaalde de op een na hoogste TPR van de 6punters en werd tweede in zijn categorie. Ook Tim en Catheleijne behaalden 6 punten. Tim had de hele tijd in de subtop gespeeld, Catheleijne maakte veel goed na een slechte start met twee nullen.
Van de anderen moet vooral de prestatie van Lydia worden genoemd. Ze is in een jaar veel sterker geworden en de 5½ punten die ze haalde was grotendeels tegen sterkere tegenstanders. Koos en Wouter behaalden beide 5 punten, maar speelden een heel verschilldend toernooi. Koos won zijn laatste vier partijen, Wouter verloor de laatste drie. Ook Hawkie deed het met 5½ bijzonder goed en veel beter dan zijn rating.
Na de ronde en lunch gingen veel Nederlanders zwemmen in het prachtige, nog maar zes jaar oude zwembad van Saint Lo. Even lekker ontspannen na een weekje schaak. Na 1,5 uur weer terug voor de prijsuitreiking. De organisatie deed dat uitstekend en was in een uurtje klaar. Iedere speler kon kiezen uit een rijk gevulde tafel met prijzen. Sommigen namen een voetbal of basketball, twee Zeeuwen namen een supergrote beer, Maron nam een aap. Verder o.a. twee popcornmachines, een koffiezetapparaat, een reuzenschaakspel en een voetbalspel zaten bij de veroverde dingen. Gelukkig geen fiets, die zijn nauwelijks met de Thalys mee te krijgen.
Na de prijsuitreiking gratis frisdrank, wijn, cider en chips en daarna lekker voetballen. Om 20.00 uur voor de weinig overgebleven buitenlanders en enige Fransen restjes in de mensa, waar je zoveel kon opscheppen als jezelf wilde. De kleintjes gingen met moeders ondertussen naar de Mac. ´s Avonds mocht iedereen zo lang opblijven als men wilde, maar eerst moesten koffers gepakt worden en achterstallige partijen worden ingevoerd.  De meesten vermaakten zich met pingpong, poker, schaken en chips eten. De organisatie had voor het ontbijt koekjes, chips en sinasappelsap geregeld. De chips ging dus al eerder op.
De volgende dag was het om 8.00 uiterlijk opstaan, kamers schoonmaken, een paar koekjes naar binnen werken en de bus in. Sommigen hadden slechsts 2 uur slaap gehad. Helemaal bont maakte Thomas het met slechts een half uurtje slaap. Dit werd voor een deel in de bus en trein ingehaald.
De bus deelden we opnieuw met een aantal Zweden en drie Roemenen, waarvan de twee volwassenen hun meereizende jongentje van 12 wilden verkopen. Gelukkig had Hiddo te weinig geld bij zich.
Twee uur voor vertrek waren we op Gare du Nord. Daar kregen de kinderen, net als op de tussenstop onderweg, enige broodjes en de ijsjes (vanwege de ijsjesscore van gisteren).
Om 15.25 de Thalys in. Tot dan een zeer voorspoedige reis, maar dat zou niet zo blijven. In Brussel riep men om dat vanwege personeelsproblemen de Thalys niet verder ging. We konden wel met een gewone trein naar Nederland reizen. Deze strandde echter in Antwerpen, omdat iemand op het traject naar Roosendaal zelfmoord had gepleegd. Ondertussen waren Tim en Mick al niet meer bij ons. Ze hadden in Brussel de trein naar Luik en Maastricht genomen.
De Belgische spoorwegen zouden bussen regelen richting Roosendaal, maar daarvan hebben we er maar twee gezien, dit na 1,5 uur wachten. Wel ondertussen voor 16 man patat met een curryworst gekocht (wat echter gewoon een frikandel bleek te zijn) en flesjes water. Toen dat op was bracht de Belgische NS ook nog water langs, maar nog steeds geen bussen. Daarom maar de Thalys van 20.31 genomen, die ons om 21.30 in Rotterdam bracht, ongeveer 3,5 uur later dan verwacht. Vader Mollema haalde Brent, Thomas en Mischa in Antwerpen op en ook de familie Kroon ging vanuit daar verder met de auto. In Rotterdam slechts twee ouders ipv de gebruikelijke minimaal 1 per speler. Een groep ging na een vlug afscheid verder naar Leiden, Tyro en Cas bleven zitten tot aan Amsterdam en de overigen via Utrecht, waar Tycho, Sven en Hawkie werden afgezet, naar het oosten en noorden des lands.
Het einde van een mooie, maar weer vermoeiende (ook vanwege mijn verkoudheid en slechte stem) schaakreis. Volgend jaar opnieuw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten